Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I jer je besplatno

5 razloga zašto bi svi trebali izaći na probne ispite prije mature

Pisanje probnih ispita prije državne mature (Foto: Algebra)
Pisanje probnih ispita prije državne mature (Foto: Algebra) Foto: Algebra
Polaganje ispita mature jedan je od dana u životu koji svi pamtimo. Ili zbog dobrog ili lošeg rezultata, ili pak zbog količine treme. Sve je ipak lakše prebroditi ako imate i probu. Osim što je rok sve bliži, postoji još razloga zbog kojih bi svi maturanti trebali izaći na probne ispite prije mature.

 

1. Bez straha od novog

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi Sad Studenti napadnuti dok su lijepili plakate s podacima o lošem stanju menze Menza u Zagrebu - 1 Stiglo 21. stoljeće Velika novost za studente: "Vidio sam na svoje oči. Mislim da je to trebalo dosta ranije"

Jedan od najsnažnijih strahova jest strah od nepoznatog. I strah od polaganja ispita državne mature kod mnogih učenika može uzrokovati snažno psihološko uzbuđenje kod može dovesti do potpune blokade. Jedan od načina na koji se može izbjeći postizanje loših rezultata uzrokovanih strahom od novog jesu probni ispiti prije državne mature. Osim što je bitno početi učiti na vrijeme, razina tjeskobe na "pravoj" državnoj maturi biti će mnogo manja ako ste u takvoj situaciji već bili. Na probnim ispitima prije mature maturanti će iskusiti testiranje iz triju ključnih predmeta (hrvatski, engleski, matematika) po pravilima koja će omogućiti da osjete atmosferu kakva ih očekuje u lipnju.

2. Postizanje boljih rezultata

Na probnim ispitima prije mature koje Algebra provodi već pet godina u prosjeku se prijavljuje više od 4000 učenika. Biti jedan od onih koji testiraju svoje znanje i na probnim ispitima velika je prednost. Podaci temeljeni na proteklim godinama pokazuju da su maturanti u periodu između probnih i "pravih" ispita podigli svoje rezultate za 20%. Osim pozitivne statistike, dobar motivator za prijavu na probne ispite prije mature jest i mogućnost uvida u svoje znanje. Nakon objave rezultata (koji stižu tijekom ožujka) preostaje još više od dva mjeseca koje maturanti mogu iskoristiti za nadograđivanje srednjoškolskog znanja.

3. Besplatno je

Osim što je mogućnost ocijenjivanja vlastitog znanja i prije "prave stvari" velika prednost koju podržava čak 98% maturanata, probni ispiti prije mature potpuno su besplatni. Ove se godine održavaju 11. ožujka u Zagrebu, a dan ranije, 10. ožujka, u Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli, Zadru, Šibeniku, Varaždinu i Dubrovniku.

4. Roditelji će biti mirniji

Osim učenja, konstantnog razgovora s kolegama iz razreda, skupljanja iskustva od starijih kolega dodatno opterećenje za maturante mogu biti i roditelji. Većina ih, svakako, želi da postignete najbolji mogući rezultat, ali prevelika briga i pritisci roditelja također mogu stvoriti suprotan efekt. Pisanjem probnih ispita također možete smanjiti nervozu roditelja, a time olakšati sebi.

Maturanti u periodu između probnih ispita i 'pravih' ispita postignu 20% bolje rezultate.Osim pozitivne statistike, dobar motivator za prijavu na probne ispite prije mature je i mogućnost uvida u svoje znanje.

5. Manji stres

Stres, poznato je, može uzrokovati brojne neželjene fizičke promjene, a negativan učinak ima i na mentalno zdravlje. Ostati fokusiran na rješavanje zadataka mnogo je jednostavnije ako ste se s nepoznatom situacijom već jednom upoznali. Na probnim ispitima prije mature simuliraju se uvjeti polaganja ispita na "pravoj" maturi, pa pristupanje državnoj maturi neće biti prvi susret sa strogim pravilima. Neopterećeni "izazovom prvog puta", tada imate mogućnost u svakom trenutku punu koncentraciju uložiti u rješavanje ispita i skupljanje bodova koji bi mogli odrediti budućnost.

Sadržaj je napravljen u produkciji NOVA TV Content Teama u suradnji s 'Algebrom' i u skladu s najvišim profesionalnim standardima.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene