Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zaliha sve manje

Problemi s plinom u više europskih zemalja: Rusija prepolovila isporuku

Gazprom
Gazprom Foto: Nikolaj DOJČINOV / AFP
Isporuka ruskog plina u Francusku plinovodom iz Njemačke obustavljena je sredinom tjedna, objavio je u petak francuski operater GRTgaz, a ruski Gazprom najavio je i upola manje isporuke u Italiju i Slovačku.

Više europskih zemalja objavilo je u petak probleme s isporukom ruskog plina. 

"Od 15. lipnja GRTgaz bilježi zastoj u fizičkom toku između Francuske i Njemačke", priopćila je ova francuska kompanija. "Na početku 2022. tok je iznosio oko 60 gigavatsati dnevno, što odgovara samo 10 posto kapaciteta interkonekcijske točke".

Pročitajte i ovo Ivica Mandić - 8 Gotovo sto dana rata Vojni analitičar o naftnom embargu i hoće li to dotući Ruse? "S druge strane imamo iracionalnu osobu"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna polovicu nafte izvozili Europi Europski embargo na naftu ipak neće dotući Ruse? Jedna zemlja već je profitirala

Opskrba Francuske plinom ovog ljeta nije pod znakom pitanja, ponovili su, budući da smanjene isporuke iz Njemačke nadoknađuje veći uvoz iz Španjolske i povećani kapaciteti na metanskim terminalima.

Strateške zalihe plina u Francuskoj trenutno iznose 56 posto, dodao je GRTgaz, više no što je uobičajeno za ovo doba godine kada u pravilu iznose 50 posto.

Njemačka je u četvrtak objavila da iz Rusije plinovodom Sjeverni tok 1 dobiva 60 posto manje plina. Ruski dobavljač Gazprom najavio je u utorak da će smanjiti isporuke u Europu zbog kašnjenja opreme za cjevovod koja je poslana na servis njemačkom Siemensu.

Njemačka kompanija objavila je da je turbinu poslala u tvornicu u Kanadu koja ju je blokirala budući da je Rusiji uvela sankcije zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Kanadsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u četvrtak da s Njemačkom pregovara o otpremi blokirane opreme.

Upola manje plina za Italiju i Slovačku

Talijanska energetska kompanija Eni objavila je u petak da će od ruskog Gazproma dobiti tek polovinu traženog plina, nakon smanjenih isporuka u protekla dva dana.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen status dobila i Moldavija Europska komisija podržala Ukrajinu na putu u EU. Kremlj: "Ovo zahtjeva našu pozornost"

Pročitajte i ovo Gorivo - 4 Nema dokaza da pomažu U susjedstvu nastavljaju s novim ograničenjima cijena, inflacija se nastavlja pogoršavati

"Enijeva dnevna potražnja iznosi oko 63 milijuna prostornih metara, a Gazprom je najavio da će isporučiti samo 50 posto tražene količine. Stvarna isporučena količina gotovo je nepromijenjena u odnosu na jučerašnji dan", objavio je energetski div na svojoj web stranici.

Italija želi do zime naputiti 90 posto skladišnih kapaciteta. Do četvrtka bila su popunjena 54 posto.

I slovački uvoznik SPP očekuje u petak upola manje plina, prema obavijesti iz Rusije.

"Smanjivanje isporuka za polovinu trenutno nam ne škodi. No, radimo s realnim rizikom da će biti potpuno obustavljene", rekao je šef SPP-a Richard Prokypcak za slovačku novinsku web stranicu Dennik N.

U kompaniji nisu odmah željeli komentirati tu informaciju.

SPP glavni je uvoznik plina u Slovačkoj i prošle je godine isporučio 36 teravatsati tog energenta, što odgovara oko 60 posto slovačkog tržišta. Veliku većinu plina nabavlja u Rusiji.

Prokypcak je prema Dennik N-u istaknuo mogućnost nabave plina iz alternativnih izvora, izdvojivši primjer plina iz Sjevernog mora koji bi stizao preko Njemačke i Češke. Smanjene ruske isporuke mogle bi se nadoknaditi i ukapljenim plinom, dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene