Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktivisti zadovoljni

Epilozi rubrike Poziv Dnevnika Nove TV: Jedni odustali od odcijepljenja, drugima kaznene prijave

Aktualno Galerija Dorjan Curač, Bakar Dorjan Curač, Bakar Foto: DNEVNIK.hr Marko Balen, reporter Nove TV Marko Balen, reporter Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Ana Kučić, gradonačelnica Lošinja Ana Kučić, gradonačelnica Lošinja Foto: DNEVNIK.hr Robert Nikolić, Predsjednik Mjesnog odbora Unije Robert Nikolić, Predsjednik Mjesnog odbora Unije Foto: DNEVNIK.hr +5 Zlatko Komadina, Primorsko-goranski župan Galerija 1/10 >>
Zbog priča kojima se bavio Dnevnik Nove TV rješavaju se dva važna problema u Primorsko goranskoj županiji. Čini se da su Unije odustale od odcjepljenja, a napokon se nešto pokrenulo oko višegodišnjeg zagađenja zraka i mora u Bakru.

Nakon priče Dnevnika Nove TV u rubrici Poziv, stanovnici Unija danas su se sastali sa županom primorskom-goranskim i čini se odustali od referenduma za odcjepljenje. Zbog nagomilanih problema, od nedostatka zdravstvene skrbi do prometne nepovezanosti, a o čemu su govorili u Dnevniku, odlučili su ih primiti svi, od župana pa do ministra.

Sa današnjeg sastanka stanovnici Unija poručuju kako su ishodom zadovoljni, ali i da je još dug put do rješenja. Ključna je helikopterska hitna pomoć, kao i uvođenje dodatnih brodskih linija.

Na otoku stanuje tek 40-tak stanovnika, a strah ih je, kažu, da će ih za pet godina biti još manje.

Robert Nikolić, Predsjednik Mjesnog odbora Unije pita se zašto zašto taj program nije još zaživio. "Nadam se da smo sad svi napravili korak naprijed i da će se problem promptno rješavati u sjedećih pet-šest mjeseci", rekao je.

Zlatko Komadina, Primorsko-goranski župan dobio je obećanja od institucija da će se obećanja ispuniti. "Što se prometne povezanosti tiče uvjeravanje imamo od Ministarstva i Jadrolinije da će se u roku od godine i nešto poboljšati i teretni brod i katamaran."

Prijedlog je dala i Ana Kučić, Gradonačelnica Malog Lošinja.

"S obzirom da imamo jednu gradsku nekretninu u koju bi vrlo rado stavili u tu funkciju. Mogli bi doseliti jednu obitelj s djecom na otok Unije i možda opet otvoriti školu."

Zagađenje mora i zraka u Bakru

Nedavno je rubrika Poziv objavila i priču o luci za rasuti teret koja zagađuje okoliš - pa je nekoliko mjeseci nakon emitiranja - policija kazneno prijavila dvije odgovorne osobe riječke tvrtke.

U okolicu Rijeke, na Grobnik otišao je i reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen provjeriti jesu li stanovnici i ekološki aktivisti zadovoljni.

"Rekao bih da jesu, kažu nije to kraj problema. Nakon godina i godina vapaja, napokon se nešto maklo s mrtve točke, napokon je država počela reagirati", ispričao je Balen.

Damjan Curač, stanovnik Bakra godinama je bio možda i najglasniji što se tiče prijava zagađenja, a iskoristio je priliku da se zahvali Novoj TV, ali i državnim institucijama.

"Nama će i dalje odjeća koju sušimo vani biti crna, ali smatramo da trebamo nešto napraviti. Naš mali pomorski grad je i po turizmu poznat. To zagađenje u ovim razmjerima ne možemo dopustiti", poručio je.

Curač je jasno demantirao optužbe da su mještani Bakra protiv luke u kojoj radi velik broj ljudi.

"Nikad nismo bili protiv luke iako su neki govorili da mi to tako radimo jer bi htjeli zatvoriti luku. Držimo se toga da bismo trebali ekološke standarde podignuti na neku razinu, na europsku razinu", rekao je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene