Obavijesti Video Pretražite Navigacija
oštre kazne

Poprilično će ga opaliti po džepu: Evo koliku bi kaznu mogao dobiti muškarac koji je snimljen kako u Zagrebu na hrpu otpada baca stare prozore

Čovjek odlaže prozor na neprikladnom mjestu (Foto: Dnevnik.hr)
Čovjek odlaže prozor na neprikladnom mjestu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pretrpani kontejneri (Foto: Dnevnik.hr) Pretrpani kontejneri (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Masovne količine smeća (Foto: Dnevnik.hr) Masovne količine smeća (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Smeće u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) Smeće u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Čovjek odlaže prozor na neprikladnom mjestu (Foto: Dnevnik.hr) Čovjek odlaže prozor na neprikladnom mjestu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrpe smeća u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Mirka Jozić, pročelnica gradskog Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša najavila je u Dnevniku Nove TV i rigornozne kazne za one koji nepropisno odlažu otpad. Prvi bi kaznu mogao platiti muškarac kojeg su kamere snimile kako na već postojeću hrpu otpada odlaže stari prozor.

Zagreb je već danima zatrpan smećem. Grad krivi građane, građani se pitaju zašto Grad ne čini ništa, a divlja odlagališta glomaznog otpada šire se u svakom kvartu. Tako su gradske vlasti jedno odlagalište blizu centra grada, u Miramarskoj ulici, očistile tek nakon priloga u Dnevniku Nove TV iako su građani slali apele i upite.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Centar Resnik Tomašević najavio raskid važnog ugovora: "Ovo je strateški najbitnije zemljište na teritoriju grada Zagreba" Zagrebački otpad Nema kapaciteta Župan Kožić protiv Tomaševićevog plana: "Županijski kapaciteti napunili bi se za 6 do 8 mjeseci"

Kamere su snimile i muškarca koji je na tu hrpu otpada dovezao i odbacio stare prozore.

Mirka Jozić, pročelnica gradskog Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša najavila je u Dnevniku Nove TV i rigorozne kazne za one koji nepropisno odlažu otpad, a iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet odgovorili su nam koliko će spomenuti gospodin morati platiti za odbačene prozore.

Njemu bi mogla stići poveća novčana kazna. Naime, utvrđeno je da je vlasnik vozila kojim se dovezao, pravna osoba. Toj pravnoj osobi poslan je dopis kojim Grad traži informacije o počinitelju, koji će dobiti novčanu kaznu koja bi mogla biti sve od 700 do 9.000 kuna.

 

Naime, za nepoštivanje odredbe iz članka 88. Odluke o komunalnom redu za počinitelja, pravnu osobu, propisana je novčana kazna u iznosu od 4.000 do 9.000 kuna, za počinitelja, odgovornu osobu u pravnoj osobi, propisana je novčana kazna u iznosu od 700 do 1.500 kuna, za počinitelja, fizičku osobu obrtnika, propisana je novčana kazna od 2.000 do 4.000 kuna, a za počinitelja, fizičku osobu, propisana je novčana kazna od 700 do 1.000 kuna.

Oporba na nogama

Kamion Čistoće prazni kontejner s plastikom no žute vreće ostavlja iza sebe i dok vozi prema odlagalištu, a s kamiona lete plastične vrećice, među Zagrepčanima udarna tema - jučerašnja najava o kažnjavanju građana.

"Bit će rigorozne i vjerojatno će onaj tko jedanput dobije kaznu neće mu pasti više napamet da nepropisno odbaci otpad", rekla je Mirka Jozić, pročelnica za zaštitu okoliša u ponedjeljak u Dnevniku Nove TV.

Oporba je na nogama.

"To je meni potpuno nevjerojatno i potpuno neprihvatljivo, ali to je stav gradonačelnika, dakle jedna samodopadnost, uvijek su krivi neki drugi, a ne oni koji donose odluke", kaže Renato petek, gradski zastupnik (Naprijed Hrvatska).

Reagirao je i zagrebački HNS.

"Nije na pročelnici da plaši građane Zagreba kaznama, nego je na pročelnici kao odgovoronoj ureda za gospodorstvo, da koordinira rad svih onih tjela unutar Holdinga i Gradske uprave kako bi građani Zagreba, vi i ja imali bolju uslugu", kaže Tomislav Stojak, gradski zastupnik (HNS).

No dok Zagreb grca u smeću, Bandić i njegovi suradnici od kažnjavanja ne odustaju.

Iz Grada poručuju kako je kažnjavanje već počelo, a u fokusu su pojedinci koji na ilegalnim mjestima odlažu glomazni otpad, u borbu protiv njih Grad će angažiranjem većeg broja komunalnih redara koji će se baviti isključivo otpadom te postavljanjem nadzornih kamera.

Tako će fizičke osobe kažnjavati sa 700 do tisuću kuna, pravne od 4 do 9 tisuća kuna, obrtnike od 2 do 4 tisuće kuna, a nenamjernim prekršiteljima, najprije će stizati opomene.

"Kazne bi bile, ali ko će ih ulovit, ajde ulovite prekršitelja", smatra Emir iz Zagreba.

"Nisu kazne riješenje, normalno da nisu, treba možda povećati broj kontejera", dodaje Zagrepčanin Ante.

"Rješenje su, jedino tako će se ljudi krenuti paziti", smatra Mladen.

Iz Grada poručuju i kako će nakon što svi Zagrepčani dobiju spremnike i vrećice krenuti u ophodnju. Kažnjavat će se oni koji primjerice u kantu za papir bace plastiku, no tek kad se utvrditi počinitelj. Cijele zgrade, tvrde, nikada neće kažnjavati, a visina kazne utvrdit će se nakon novog cjenika koji bi mogao neugodno iznenaditi korisnike.

"Koliko će točno poskupiti to ćemo vidjeti kad Zagrebački Holding izađe sa novim cjenikom, ali to se po starim cijeniku sigurno neće moći na adekvatan način zbrinuti", kaže Jozić.

Dobra je vijest da će se nakon podjele spremnika svaki dolazak u reciklažna dvorišta honorirati smanjenjem mjesečnog računa za odvoz otpada. Koliko? U Gradu još računaju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene