Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privremeno rješenja

Problem još nije riješen: Trogirani komunalni otpad drže u kamionima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još nije riješen problem odlaganja otpada u Makarskoj i Trogiru, pa se Makarani snalaze tako što će u idućih sedam dana smeće odlagati u "susjedni grad" čije ime ne žele otkriti, dok Trogirani svoje smeće drže u kamionima.

To su danas potvrdila dvojica gradonačelnika koji su od resornog Ministarstva zaštite okoliša i prirode službenim dopisima zatražili pomoć

Pročitajte i ovo Ilustracija 100 tisuća tona otpada Potpisan ugovor o sanaciji varaždinskog rugla: "Očekujem da će početkom sljedeće godine sve to biti gotovo" Kante i spremnici krcati smećem - 5 nakon odrona Glavni grad Hrvatske pliva u smeću, Tomašević proziva HDZ: Što kažu građani?

Makarski gradonačelnik Tonći Bilić potvrdio je kako su pronašli privremeno rješenje i barem na sedam dana riješili problem odvoza smeća, no ni dalje nije želio otkriti o kojem se gradu i odlagalištu komunalnog otpada radi. Kazao je tek kako će sljedećih dana zajedno s Ministarstvom zaštite okoliša pokušati riješiti problem s otpadom na višoj razini.

"Žao mi je, ali ne mogu vam kazati gdje ćemo odlagati otpad jer smo tako dogovorili s tim gradom. Jednim dijelom i zbog određene reakcije lokalnog stanovništva, ali i zbog drugih razloga među kojima je i obveza prema poslovnom partneru. Problem sa smećem sami ne mogu riješiti ni Trogir, ali ni Makarska. Nadamo se da će se to riješiti uz pomoć Ministarstva zaštite i okoliša i da ćemo uskoro iznaći malo dugoročnije rješenje", rekao je Bilić.

Odlagalište otpada Donja Gora u Podgori zatvoreno je još prije deset godina, a problem Grada Makarske je što nemaju odlagalište na svom području jer se skoro dodiruju granice Parka prirode Biokovo i granice pomorskog dobra. Zbog toga nisu u mogućnosti na području grada riješiti problem otpada, objasnio je gradonačelnik Bilić. Najavio je da će poduzeti sve zakonski propisane mjere i obveze, a to je i uspostava reciklažnog dvorišta.

Trogirsko i Makarsko smeće u Splitu još samo u petak

Prvi čovjek Trogira Ante Stipčić izjavio je Hini kako još uvijek traže rješenje zbog čega je i on, kao i kolega mu iz Makarske, poslao hitan poziv za sastanak županu splitsko-dalmatinskom Zlatku Ževrnji te ministru zaštite okoliša Mihaelu Zmajloviću.

"Ovo je već sada preraslo okvire koje grad Trogir može sam riješiti. Svjesni smo da će se rješenje pronaći. Bitno nam je da u gradu nema zagušenja smećem. Što se grada tiče, mi ga održavamo. I dalje kupimo otpad, ali nemamo ga gdje deponirati", kazao je Stipčić, neizravno priznavši da smeće drže u kamionima, te dodao da na taj način mogu raditi još samo nekoliko dana.

I Stipčić ističe kako je Grad Trogir napravio sve što je morao kako bi sanirao svoje odlagalište otpada, među inim i izradio idejni projekt, ishodovao lokacijsku dozvolu, te je sada u tijeku izrada glavnog projekta za sanaciju cjelokupnog odlagališta. "Otvorili smo natječaj, a prije njega smo osigurali sredstva u proračunu. To nisu mala sredstva za grad kao što je Trogir. Obavili smo sve radnje koje smo trebali u ova tri mjeseca. Stvarno smo puno napora uložili. Problem odlagališta u Trogiru postoji od 1968. godine, a nešto što je problem preko 40 godina ne može se riješiti preko noći", poručio je.

Neslužbeno se doznaje kako su Trogir i Makarska proteklih dana pregovarali sa Šibenikom, Pločama i Metkovićem, ali i sa otočnim odlagalištima komunalnog otpada da svoje smeće privremeno odvoze kod njih sve dok ne riješe problem.

Trogirsko i makarsko odlagalište otpada zatvoreno je u listopadu prošle godine nakon inspekcijskog nadzora. Ministarstvo zaštite i okoliša im je naložilo sanaciju zbog čega su bili primorani nešto više od tri mjeseca svoj otpad dovoziti u Split na Karepovac, sve dok spliski gradonačelnik Ivo Baldasar nije odlučio da smeće mogu dovoziti samo do 7. veljače. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene