Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenski tisak o provedbi dogovora

'Problem je kako prenijeti javnosti sadržaj dogovora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Je li u zaključivanju dogovora premijera Boruta Pahora i premijerke Jadranke Kosor posredovao SAD?

Hoće li Slovenci o ulasku Hrvatske u EU ipak odlučivati o referendumu, neka su od pitanja koja se postavljaju u slovenskom tisku, dan nakon što je slovenski parlament potvrdio sporazum o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dnevnik Nove TV pita Osjećate li se sigurno? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Slika nije dostupna Iscurilo na WikiLeaks 'Rješenje graničnog spora Hrvatske i Slovenije američki je interes'

Kako u komentaru tvrdi ljubljansko 'Delo', najveća opasnost da u dogovoru nešto zastane prijeti od populističkih političara, kako na slovenskoj tako i na hrvatskoj političkoj sceni. 'U politici jedne i druge zemlje ne nedostaje iracionalnosti i populističkih političara koji u odbijanju sređivanja odnosa sa susjednom državom vide priliku za svoju promociju', navodi list.

'I Pahor i hrvatska premijerka svojim su se kompromisom koji su postigli odlučili za igru u kojoj su veliki politički ulozi. U slučaju neuspjeha oni bi mogli izgubiti sve', navodi se u komentaru vodećeg slovenskog dnevnog lista. 'Delo' tvrdi da se iz činjenice da je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković primio novog američkog veleposlanika u Zagrebu, nakon čega je njegovo ministarstvo na traženje slovenske strane potvrdilo da će se razgovori o granici voditi o tzv. drugom Rehnovu prijedlogu, može zaključiti kako će se na provedbu dogovorenog utjecati sa strane.

'Postoji tvrdoglavo inzistiranje na obe strane'

'Angažiranje stranaca u traženju razumnog rješenja za granični spor koji traje već 18 godina je razumljivo, jer su tvrdoglavo inzistiranje obiju strana na dosadašnjim pozicijama i nemogućnost da se dogovore naprosto pozivali da se u slučaj uključi netko treći koji može stvari pomaknuti sa slijepog kolosijeka', ističe komentar 'Dela'.

Ljubljansko 'Delo' navodi da vlada smatra kako referendum ne bi bio potreban ako arbitraža za granicu bude dogovorena na osnovi drugog Rehnova prijedloga. Prema eventualnom utjecaju Amerikanaca skeptičan je, međutim, politički analitičar Vlado Miheljak. U svojoj redovitoj kolumni u ljubljanskom listu 'Dnevnik', Miheljak ističe da Ljubljana i Zagreb imaju problem kako prenijeti javnosti dogovor koji su postigli Kosor i Pahor, a da pri tom ne izazovu trijumfalizam svoje i sumnjičavost one druge javnosti. Miheljak navodi da će sve biti jasnije kroz nekoliko tjedana ili mjeseci, kad će se vidjeti da li se stvari kreću prema rješenju graničnog spora ili će i ovaj dogovor završiti poput dogovora Drnovšek-Račan i dogovora Janša-Sanader.

'Amerika je posredovala zbog osobnog interesa'

Miheljak također izražava skepsu oko vjerojatnog posredovanja Amerikanaca ustvrdivši da, ako se europsko posredništvo i može shvatiti kao dobronamjerno, to isto ne vrijedi za Amerikance. 'Amerika sigurno nije djelovala u našu korist i u korist Hrvatske, nego u korist svojih interesa', ističe Miheljak, ali dodaje da treba biti optimističan i vjerovati kako će se dogovor Pahora i Jadranke Kosor i realizirati.

>> Slovenci nakon burne rasprave poduprli dogovor

>> 'Čini se da dogovor Kosor-Pahor zapravo ne vrijedi'

Mariborski list 'Večer' navodi kako je pod pritiskom oporbe koja se odupirala sporazumu moguće čak i raspisivanje dvaju referenduma prije ulaska Hrvatske u EU. Premijer Borut Pahor rekao je oporbi da ne ustraje na referendumu kojim bi se ratificirao hrvatski pristupni ugovor s EU, nego da se na referendum izađe s arbitražnim sporazumom kad on bude dogovoren i ratificiran u hrvatskom i slovenskom parlamentu. No, oporba je, ističe list, vrlo nezadovoljna navodnom Pahorovom 'izdajom nacionalnih interesa' i deblokadom hrvatskih pristupnih pregovora, te je već počela najavljivati da ustraje i na organiziranju referenduma na kojemu bi Slovenci glasovali o hrvatskom pristupnom ugovoru. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene