Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporba se protivi

Slovenci nakon burne rasprave poduprli dogovor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici dvaju odbora slovenskog parlamenta danas su popodne poduprli dogovor o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om te tako omogućili da švedsko predsjedništvo EU-a može sazvati pristupnu konferenciju za Hrvatsku.

Zastupnici parlamentarnih odbora za vanjsku politiku i za europske poslove takvu su odluku donijeli nakon burne višesatne rasprave. Deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora usprotivili su se oporbeni zastupnici iz Slovenske nacionalne stranke i Slovenske pučke stranke (SLS), a zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS), koju vodi bivši predsjednik vlade Janez Janša, bili su suzdržani. U petosatnoj raspravi odluku o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora, koju je donijela vlada, branili su premijer Borut Pahor i ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne

>> 'Čini se da dogovor Kosor-Pahor zapravo ne vrijedi'

Pahor je zastupnicima rekao da nije točno kako je dogovorom s predsjednicom hrvatske vlade zaobišao parlamentarnu proceduru. Uz to Pahor je zanijekao da je odluka o deblokadi donesena pod pritiskom drugih članica EU-a, a sporazum koji omogućuje nastavak hrvatskih pristupnih pregovora i nastavak razgovora o rješenju graničnog pitanja ocijenio je povoljnim za Sloveniju.

Polazište u pregovorima će biti drugi Rehnov prijedlog

Pregovori o sklapanju arbitražnog sporazuma s Hrvatskom nastavit će se, rekao je Pahor, usporedno s hrvatskim pristupnim pregovorima, a njihovo polazište bit će drugi prijedlog europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna. U tom se prijedlogu, kad je riječ o granici na moru, ne spominje načelo pravičnosti na kojemu inzistira slovenska oporba, ali se, kako je objasnio Pahor, spominje uzimanje u obzir posebnih okolnosti, te izravan kontakt Slovenije s otvorenim morem.

'Drugi Rehnov prijedlog najbliži je onomu što smo željeli', rekao za zastupnicima Pahor te dodao da će o arbitražnom sporazumu, kad bude sklopljen, odlučivati parlament u redovitoj proceduri.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene