Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A sve ih je teže naći

Nakon mature se ne moraju brinuti za posao: "Ne planiram ići van jer mislim da ima jako puno posla i u Hrvatskoj"

Škola za plinoservisere (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Škola za plinoservisere (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Plinoserviser (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Plinoserviser (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Plinoserviser (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Plinoserviser (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Škola za plinoservisere (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Škola za plinoservisere (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Škola za plinoservisere (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/4 >>
"Sve je teže postalo naći dobrog majstora", rečenica je koju ćete često ili čuti ili izgovoriti kada se govori o obnavljanju stana ili popravku u kući. Vodoinstalateri, automehaničari, bravari, limari, tesari, krojači, konobari, samo su neka od zanimanja u kojima godinama nedostaje radne snage.

Učenici Škole za montažu instalacija i metalnih konstrukcija se za posao nakon mature ne moraju brinuti.

"Ja ne planiram ići van jer mislim da ima jako puno posla i u Hrvatskoj", rekao je učenik škole, Roberto Kovačević.

Ipak, sve je manje onih koji odabiru ovakvo zanimanje. Ove godine u Zagrebu će maturirati tek 17 plinoinstalatera.

"To je izuzetno malo za područje cijelog grada, kad pogledate koliko ima domaćinstava, koliko ima bojlera, koliko ima novih instalacija", rekao je Josip Rodin, ravnatelj škole.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, deficitarnih zanimanja ima u cijeloj zemlji. Obrtnici u Splitu bore se za radnike u građevini, a teško je doći i do kuhara, keramičara, pekara, krojača.

"U ovom periodu to još donekle i funkcionira, ali izumire. Ako i jesu sposobni u nekakvom svom zanimanju, onda smatraju da nisu dovoljno plaćeni", rekao je Jurica Pirić iz Udruženja obrtnika Split.

U Zadru najviše manjka konobara, zbog čega je Stjepan Knežević, vlasnik restorana u Zadru, prošle godine morao zaposliti i strance.

"Svakako za pomoćnu radnu snagu, i za ove poslove u kuhinji ili u šanku. Nema onog ugostiteljskog projekta koji nema problema", rekao je Knežević.

Država je problemu pokušala doskočiti i povećanjem broja radnih dozvola za strance. Tako ove godine kvota iznosi više od 65 tisuća.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene