Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pretresi od jutra

Doznajemo detalje privođenja osumnjičenih za poticanje na terorizam: Sudjelovali u zatvorenim grupama na društvenim mrežama, poticali na nasilno djelovanje...

Policija je privela najmanje pet osoba iz pet županija koje sumnjiči za poticanje na terorizam. Sve je povezano sa zbivanjima prije, tijekom i nakon nedavnog velikog zagrebačkog prosvjeda.

Iz policije su priopćili kako istražuju sumnje u radnje kojima se potiče na narušavanje temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih ili društvenih struktura i napadom na tjelesni integritet drugih osoba te javne objekte.

Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović je izvijestila o tome tko su osumnjičeni za javno poticanje na terorizam i gdje su sada.

Osumnjičeni za poticanje na terorizam privedeni su i u rukama policije, kazala je Krajinović te dodala kako je policija sama izvijestila da su u tijeku pretrage koje bi mogle potrajati idućih nekoliko dana: radi se o pretragama domova osumnjičenih, automobila, mobitela, računala...Provjerava se imaju li oružje i prikupljaju se dokazi koji idu u prilog osnovanim sumnjama poticanja na terorozam. 

Kako je naglasila Krajinović, jedan od osumnjičenih bio je i govornik na velikom zagrebačkom prosvjedu protiv COVID potvrda, ali i na prosvjedu u Šibeniku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pretražuju objekte, automobile, opremu... Policija u pet županija istražuje poticanje na terorizam: Među privedenima i Marko Francišković

Svih pet osumnjičenih sudjelovalo je u pisanju u zatvorenim grupama na društvenim mrežama, organizirali su akcije za prosvjede, a neki od njih pozivali su i na nasilno djelovanje. Policija je uzela u obzir sve što se događalo prije, za vrijeme i nakon zagrebačkog prosvjeda - proveravaju se poruke i statusi na društvenim mrežama - govori, pokliči, transparenti, a pod povećalom je i postrojavanje crnokošuljaša na glavnom zagrebačkom trgu.

U pitanju su ozbiljne sumnje na javno počinjenje kaznenog djela usmjerenog prema državnim institucijama i vlasti, a za to predviđena je zatvorska kazna do deset godina.

Treba vidjeti što će se dalje događati - hoće li policija ići s privođenjem pritvorskom nadzorniku dok policija obavi svoj posao, a može se očekivati i njihovo dovođenje u zgradu Državnog odvjetništva koje vodi cijelu akciju. Nije još poznato ni hoće li biti zatražen istražni zatvor za osumnjičene. 

Tko su privedeni? 

Među privedenima su članovi udruge nazvane Pravednik, Marko Francišković i Natko Kovačević.

Dnevnik Nove TV doznaje i da je među privedenima Božidar Gracin.

Policija je u petak ujutro obavila pretragu Gracinove kuće. On je 26. studenoga kao jedan od organizatora, skupa s Davorom Živkovićem i još tridesetak protivnika epidemioloških mjera stavio lanac i lokot na ulaz u zgradu gradske uprave.

Francišković je bio jedan od govornika na nedavno održanom prosvjedu protiv covid potvrda u Zagrebu i Šibeniku, dok mediji za Kovačevića ističu da 2016. godine gostovao u HRT-ovoj emisiji u kojoj je iznio teoriju prema kojoj osnivač i vlasnik Microsofta Bill Gates ''želi pobiti Hrvate''.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene