Baranjom bruje građevinski strojevi jer se privodi kraju izgradnja hrvatskog dijela paneuropskog Koridora 5c. Dugogodišnji san polako postaje stvarnost, a ekipa Dnevnika Nove TV prva se provezla gotovo završenom dionicom od Osijeka do Belog Manastira.

Galerija Koridor 5c u Hrvatskoj Izgradnja Koridora 5c u Hrvatskoj - 2 Izgradnja Koridora 5c u Hrvatskoj - 4 +1 Izgradnja Koridora 5c u Hrvatskoj - 1

U Baranji se grade posljednji kilometri buduće autoceste. Dionica od Osijeka do čvora Beli Manastir, duga 24,6 kilometara, uskoro će biti gotova.

"Mi smo trenutno na cirka 80 posto dovršenosti projekta. U dosta dobroj smo fazi dovršenosti radova, a plan nam je krajem ove godine puštanje ove dionice u promet", rekao je Joško Bolić, glavni inženjer gradilišta.

Potkraj godine Beli Manastir će tako biti izravno povezan s Osijekom, a konačno će zaživjeti i prije pet godina izgrađen spektakularni most preko Drave, koji je s 2,5 kilometra dužine duži i od Pelješkog. Nakon toga Hrvatskoj preostaje još spojiti se s Mađarskom.

"Natječaj je u pripremi i plan je da ovo ljeto imamo izvođača za preostalih pet kilometara", rekao je Bolić.

Tržnica Velika Gorica - 3 Sramotno stanje: Higijensko-ekološku bombu u Velikoj Gorici obišla sanitarna inspekcija, poznato i koliku bi kaznu mogao dobiti vlasnik

Koridor 5c u konačnici će se protezati od Ploča do Budimpešte. Kroz Hrvatsku već prolazi 59 kilometara autoceste, posljednja dionica privodi se kraju, a spoj s Mađarskom očekuje se 2024. godine. Autocestom kroz Hrvatsku u cijelosti će se moći prometovati za dvije godine, isto najavljuju i Mađari, dok iz BiH poručuju da će njima za završetak radova trebati još šest godina.

Koridor 5c u Hrvatskoj Koridor 5c u Hrvatskoj Foto: DNEVNIK.hr

Od autoceste A5, na paneuropskom koridoru, Slavonci imaju velika očekivanja. Podignut će, smatraju, i konkurentnost hrvatskog istoka.

"Lakše za gospodarenje, s biznisom, s poslovima, s logističkim centrima, s investicijama, sa svim onim što će olakšati i ubrzati dotok ljudi i robe", rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Suzana Hitrec, predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja Kako će u praksi izgledati testiranje učenika? "Pretpostavljamo da će onaj koji je uzeo testove i obaviti testiranje. Ne očekujemo neki veći otpor"

Dovršetak autoceste na Koridoru 5c vrijedan je više od 100 milijuna eura, a financiran je novcem Europske i Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju