Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Protiv petorice uhićenih zbog sumnje da su 1991. i 1992. zlostavljali ratne zarobljenike u logoru u Kerestincu zagrebački Županijski sud poslijepodne je pokrenuo istragu te im je odredio jednomjesečni pritvor.


Istražna sutkinja Jadranka Mandušić prihvatila je prijedlog državnog odvjetništva te je uhićene odlučila pritvoriti na mjesec dana. Kao razlog za pritvaranje, sutkinja je navela posebno teške okolnosti zločina koji im se stavlja na teret, no odbila je sumnju državnog odvjetništva da bi osumnjičeni na slobodi mogli utjecati na svjedoke koje bi tijekom istrage trebalo ispitati. Uhićeni su i prošlu su noć proveli u Remetincu, gdje ih je 'smjestio' dežurni istražni sudac pred kojim su se, kao i na policiji, branili šutnjom.

Vezani članci Nacionalni park Brijuni - 1 Protiv bivšeg predsjednika istarskog HDZ-a pokrenuta istraga zbog trgovanja utjecajem: Tražio da se na Brijunima zaposli dvoje ljudi Privođenje osumnjičenih za stečajne malverzacije Stečajnom sucu i još troje osumnjičenih određen jednomjesečni istražni zatvor, tereti ih se da su ukrali 30 milijuna kuna

Pokretanje istrage državno odvjetništvo zatražilo je zbog sumnje da su uhićeni od studenoga 1991. do lipnja 1992. u 'Konačištu ratnih zarobljenika', koje je najprije bilo u Zagrebu, a zatim u Kerestincu, psihički i fizički zlostavljali ratne zarobljenike. Osim petorice pod istragom, u zlostavljanjima su sudjelovali još neki zasad nepoznati pripadnici osiguranja 'Konačišta ratnih zarobljenika', tvrdi državno odvjetništvo.

Dvojicu, osim kao neposredne počinitelje, tereti se zato što su zločine propustili spriječiti, čime su prekršili ratne i humanitarne propise međunarodnog prava.

Neslužbeno se doznaje da je rad na slučaju počeo nakon prijave bivšeg pripadnika JNA, koji je za ratni zločin optužio nepoznate počinitelje. U bivšoj raketnoj bazi JNA u Kerestincu navodno su zlostavljani i mučeni pripadnici bivše JNA, srpskih paravojnih postrojba i zarobljeni civili, među kojima je bilo i žena. (Hina)