Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske predložio je danas potpredsjednici Vlade Jadranki Kosor izmjene Kolektivnog ugovora koje se odnose na zaštitu dostojanstva službenika i namještenika, točnije na obvezu objave popisa svih povjerljivih savjetnika na razini državne uprave, kao i isticanja podataka o imenovanim povjerljivim savjetnicima na razini svakog državnog tijela.


Sindikat je predložio i da povjerljivi savjetnici jednom godišnje dostave Zajedničkoj komisiji za tumačenje odredaba i praćenje kolektivnog ugovora izvješće o zaprimljenim pritužbama vezanim za zaštitu dostojanstva i poduzetim mjerama.

Vezani članci Slika nije dostupna Kako je to moguće? Država zaposlila 10.533 zaposlenika za vrijeme najveće krize! Slika nije dostupna Mostaru prijeti štrajk svih zaposlenika

Izmjene su zatražene nakon istraživanja sindikata i Studijskog centra za socijalni rad 'Žene i ravnopravnost spolova u javnoj upravi', u kojem je 21,8 posto od 1.276 anketiranih službenica i namještenica u državnim tijelima ukazalo na prisutnost seksizma i seksističkog ponašanja 'nekih kolega', a njih 2,8 posto smatra da je takvo ponašanje prisutno 'u znatnoj mjeri'.

Također, na razini ukupnog broja od 1.945 zaposlenica obuhvaćenih istraživanjem, njih 24,6 posto ukazalo je na prisutnost ponašanja na radnom mjestu koje ima karakteristike spolnog uznemiravanja. Takvi rezultati, smatra sindikat, upućuju na potrebu dosljedne provedbe odredbi Kolektivnog ugovora koje se odnose na zaštitu dostojanstva, posebno u dijelu imenovanja tzv. povjerljivih savjetnika, odnosno osoba ovlaštenih od poslodavca za primanje i rješavanje pritužbi vezanih za zaštitu dostojanstva.

Prema saznanjima sindikata, povjerljivi savjetnici nisu imenovani u svim državnim tijelima i dislociranim ustrojstvenim jedinicama državnih tijela koje imaju više od 20 zaposlenih, niti je čelnik središnjeg tijela državne uprave nadležnog za službeničke odnose imenovao povjerljivog savjetnika za državna tijela s manje od 20 zaposlenih.

Mislimo da bi potpisivanjem predloženog dodatka Kolektivnom ugovoru Vlada i sindikati državnih službi poslali jasnu poruku da državna tijela postaju mjestom nulte tolerancije na svako ponašanje kojim se dovodi u pitanje dostojanstvo osobe službenika i namještenika, kaže se u priopćenju.