Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska neće imati nikakvih prepreka za brzi završetak pristupnih pregovora s EU-om čim riješi probleme brodogradilišta, granične prijepore sa susjedima i pitanja vezana uz Poglavlje 23, posebice ona koja se odnose na punu suradnju s haaškim sudom, izjavio je belgijski premijer Yves Leterme nakon razgovora s premijerkom Jadrankom Kosor u Zagrebu.


Belgija će 1. srpnja preuzeti šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Unijom. 'Belgija je izrazito sklona ulasku Hrvatske u EU i integraciji cijelog zapadnog Balkana. Pristupanje Hrvatske Uniji je pitanje moralne dužnosti i političke učinkovitosti', kazao je Leterme i ocijenio da je to 'povijesna prilika za stabilizaciju cijele regije'.

Vezani članci Poplave napravile veliku štetu u Njemačkoj i Belgiji - 3 Broj poginulih u poplavama u Njemačkoj i Belgiji narastao na 168 Posljedice poplava u Erfstadtu kod Kölna Zastrašujuće fotografije nakon poplava u Njemačkoj obilaze svijet: Područje oko Kölna doslovno progutala bujica

Rekavši da su pregovori u 'konačnoj i kritičnoj fazi', Leterme je najavio da tijekom belgijskog predsjedanja postoje izgledi završetak pregovora. Kao ključne stvari izdvojio je poglavlje o tržišnom natjecanju, posebice pitanje privatizacije brodogradilišta, pogranične prijepore sa susjedima, Crnom Gorom, BiH i Srbijom te Poglavlje 23 - pravosuđe i temeljna prava.

'Uvjeren sam da kada se riješe ove tri stvari, poglavito suradnja s ICTY-jem, neće biti prepreka da Hrvatska postane članica EU-a što je prije moguće', rekao je belgijski premijer.

Također je dodao da 'ne može isključiti da bi suradnja s haaškim sudom mogla biti jedno od posljednjih mjerila za zatvaranje Poglavlja 23'.

Poručio je da će se Belgija pobrinuti da se u pregovaračkom procesu 'ne gubi vrijeme', istaknuvši da 'ne postoji zamor od proširenja'. 'Mi u tome želimo biti pošteni posrednici', kazao je Leterme.

Premijerka Kosor je izrazila očekivanje da će upravo za vrijeme belgijskog predsjedanja Hrvatska završiti pregovore. 'Ulazimo u završnu fazu pregovaranja... nadamo se da ćemo početkom 2011. potpisati pristupni ugovor', kazala je Kosor.

S Letermeom je, kako je rekla, najviše vremena posvetila poglavlju o pravosuđu. 'Ponovila sam da mi smatramo da RH u potpunosti surađuje s haaškim sudom', rekla je Kosor.

'Vjerujem da će 2010. biti povijesna godina za Hrvatsku i da će se belgijsko predsjedanje bilježiti kao povijesno', zaključila je hrvatska premijerka. (Hina)