Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Leterme kod premijerke Kosor

'Pristupanje Hrvatske EU pitanje je moralne dužnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska neće imati nikakvih prepreka za brzi završetak pristupnih pregovora s EU-om čim riješi probleme brodogradilišta, granične prijepore sa susjedima i pitanja vezana uz Poglavlje 23, posebice ona koja se odnose na punu suradnju s haaškim sudom, izjavio je belgijski premijer Yves Leterme nakon razgovora s premijerkom Jadrankom Kosor u Zagrebu.

Belgija će 1. srpnja preuzeti šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Unijom. 'Belgija je izrazito sklona ulasku Hrvatske u EU i integraciji cijelog zapadnog Balkana. Pristupanje Hrvatske Uniji je pitanje moralne dužnosti i političke učinkovitosti', kazao je Leterme i ocijenio da je to 'povijesna prilika za stabilizaciju cijele regije'.

Pročitajte i ovo Nicole de Moor Ljudska prava Tražitelji azila dobili slučaj na sudu: Državnoj tajnici zaplijenjen zamrzivač i aparat za kavu Slika nije dostupna Na čelu Mađarska Svečano predano predsjedanje EU-om

Rekavši da su pregovori u 'konačnoj i kritičnoj fazi', Leterme je najavio da tijekom belgijskog predsjedanja postoje izgledi završetak pregovora. Kao ključne stvari izdvojio je poglavlje o tržišnom natjecanju, posebice pitanje privatizacije brodogradilišta, pogranične prijepore sa susjedima, Crnom Gorom, BiH i Srbijom te Poglavlje 23 - pravosuđe i temeljna prava.

'Uvjeren sam da kada se riješe ove tri stvari, poglavito suradnja s ICTY-jem, neće biti prepreka da Hrvatska postane članica EU-a što je prije moguće', rekao je belgijski premijer.

Također je dodao da 'ne može isključiti da bi suradnja s haaškim sudom mogla biti jedno od posljednjih mjerila za zatvaranje Poglavlja 23'.

Poručio je da će se Belgija pobrinuti da se u pregovaračkom procesu 'ne gubi vrijeme', istaknuvši da 'ne postoji zamor od proširenja'. 'Mi u tome želimo biti pošteni posrednici', kazao je Leterme.

Premijerka Kosor je izrazila očekivanje da će upravo za vrijeme belgijskog predsjedanja Hrvatska završiti pregovore. 'Ulazimo u završnu fazu pregovaranja... nadamo se da ćemo početkom 2011. potpisati pristupni ugovor', kazala je Kosor.

S Letermeom je, kako je rekla, najviše vremena posvetila poglavlju o pravosuđu. 'Ponovila sam da mi smatramo da RH u potpunosti surađuje s haaškim sudom', rekla je Kosor.

'Vjerujem da će 2010. biti povijesna godina za Hrvatsku i da će se belgijsko predsjedanje bilježiti kao povijesno', zaključila je hrvatska premijerka. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene