Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U vojnom učilištu 'Petar Zrinski' 97 kadeta u utorak je položilo prisegu pripadnicima OS-a i obećalo da će raditi na svoj ponos, ponos svoje obitelji i svoje zemlje Hrvatske.


Svečanu prisegu u tuorak je u Hrvatskom vojnom učilištu 'Petar Zrinski' u Zagrebu položilo stotinjak kadeta prvog naraštaja novih sveučilišnih studijskih programa, a predsjednik Republike Ivo Josipović tom je prigodom naglasio važnost izobrazbe budućeg zapovjednog kadra u Oružanim snagama (OS RH).

Vezani članci Ante Kotromanović, bivši ministar obrane - 1 Bivši ministar obrane Kotromanović o suradnji s Kolindom Grabar-Kitarović: "Imali smo jako dobre odnose. Ona je koristila Oružane snage i na to je imala pravo" Slika nije dostupna ZAGREB U vojarni 'Petar Zrinski' pronađena mrtva 22-godišnja kadetkinja

Polaganjem svečane prisege pripadnicima OS-a postali su kadeti koji se obrazuju na programima Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, njih 91, te šest kadeta koji se školuju za vojne pilote.

Školovanje će pohađati na Sveučilištu u Zagrebu i Hrvatskom vojnom učilištu 'Petar Zrinski', a riječ je o novim programima za koje je ugovor između Vlade i zagrebačkog Sveučilišta potpisan početkom godine.

Josipović je izrazio uvjerenje da će kadeti vojnu službu, kao važnu i veliku zadaću, ispunjavati na nabolji način.

Naglasio je da i država treba ispuniti svoju zadaću te kadetima osigurati najbolje uvjete za rad kako bi mogli ispuniti zadatke u okviru NATO-a kojega je Hrvatska članica, ali i, primjerice, u obrani protiv elementarnih nepogoda poput poplava koje su pogodile Hrvatsku.

Istaknuo je važnost uklopljavanja obrazovanja u vojsci u sustav akademskog obrazovanja odnosno činjenice da će sada 'diplome koje će dobiti kadeti vrijediti kao i sve druge'.

Razvoj OS strateški je interes Hrvatske, a Vlada i ja, unatoč gospodarskim teškoćama, učinit ćemo sve u okviru mogućnosti koje imamo da OS imaju najbolja sredstva, poručio je.

'Preuzeta je obveza da se sredstva za Oružane snage neće smanjivati. Cilj je da ona iznose 2 posto BDP-a i taj cilj ćemo, vjerujem, pobjedom nad gopodarskom krizom i ostvariti', rekao je Josipović.

Kadetima je čestitao na polaganju prisege i zaželio im uspjeh u daljnjem radu poručivši im da su danas preuzeli obvezu da će časno izvršavati sve zadaće i biti na ponos svojim obiteljima i cijeloj Hrvatskoj.

S faksa na posao: Ovo su studiji koji vam osiguravaju posao!

Čestitke kadetima uputili su i ministar obrane Ante Kotromanović, ministar znanosti obrazovanja i sporta Vedran Mornar, načelnik Glavnog stožera, general zbora Drago Lovrić, rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš te zapovjednik Učilišta, general pukovnik Slavko Barić.

'Vi ste budući zapovjednici 'Pauka', 'Tigrova', 'Gromova' i drugih brigada koje su bile strah i trepet u Domovinskome ratu', poručio je Kotromanović kadetima.

Ministar Mornar zaželio im je da znanja koja će steći nikad ne upotrijebe u ratu, 'ali ako to obrana domovine bude zahtijevala da to bude na najbolji mogući način'.

Važnost izobrazbe kadeta, kao budućih zapovjednika u Oružanim snagama istaknuli su generali Lovrić i Barić, a rektor Bjeliš poručio je kadetima da vjeruju u sebe i budu uporni te iskazao zadovoljstvo ustrojavanjem novog studija za koji je, naglasio je, iskazan velik interes.

Nakon polaganja prisege i fotografiranja s predsjednikom Josipovićem, ministrima i zapovjednicima, kadeti su u izjavi novinarima iskazali zadovoljstvo time što su postali dijelom OS RH u kojima će, rekli su, raditi 'na svoj ponos, ponos svoje obitelji i svoje zemlje Hrvatske'.

Programi Vojno inženjerstvo i vojno vođenje i upravljanje odnose se na preddiplomske sveučilišne stdije kojima se obrazuju budući časnici Oružanih snaga, a prvostupnike nakon završetka studija čeka posao u OS.

Programi sadrže tehničko i društveno obrazovanje, a uz tipične akademske sadržaje imaju i cjelovite vojnoobučne i vojnostručne sadržaje potrebne za časničke dužnosti te kadeti po završetku studija dobivaju časnički čin poručnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju