Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlična prilika

S faksa na posao: Ovo su studiji koji vam osiguravaju posao!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studenti-kadeti imaju još jednu pogodnost: podmirene cjelokupne troškove studiranja.

Vojni studiji Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje novi su preddiplomski sveučilišni studiji, ciljano namijenjeni za obrazovanje budućih vojnih časnika, a na zagrebačkom Sveučilištu kažu kako je njihova atraktivnost u tome što prvostupnike po završetku studija čeka siguran posao u postrojbama Oružanih snaga, na mjestima prvih časničkih dužnosti.

Pročitajte i ovo Vojska Ministarstvo potvrdilo uhićenje Pripadnik MORH-a prevozio migranta: Prijeti mu visoka kazna Prisega kadeta na Kninskoj tvrđavi (Foto: MORH) rok za prijavu 14. 8. MORH raspisao natječaj za kadetsku službu na studiju Vojnog inženjerstva

Sveučilište na svojim internetskim stranicama navodi kako su sporazum o provedbi ova dva studija prekjučer potpisali rektor Sveučilišta Aleksa Bjeliš i ministar obrane Ante Kotromanović, po kojemu bi novi studiji trebali krenuti od akademske godine 2014/15.

Kao važan razlog za prijavu i uspješno studiranje Sveučilište i MORH ističu da studenti-kadeti imaju podmirene cjelokupne troškove studiranja: smještaj, prehranu, literaturu, sportsku opremu, gradski prijevoz i još k tome mjesečnu stipendiju.

Želite raditi za vojsku? Kreću dva nova studija!

Završetkom jednog od ova dva četverogodišnja studija stječe se stručni naziv prvostupnika vojnog inženjerstva i čin poručnika roda, ovisno o usmjerenju

Od kandidata koji se žele prijaviti na navedene studijske programe očekuju se visoki rezultati tijekom srednjoškolskog obrazovanja te na državnoj maturi.

Rang lista za pojedine studijske programe sastavlja se na temelju uspjeha u srednjoj školi te na ispitima državne mature i kriterijima za bodovanje po studijskim programima

Za upis u sveučilišni preddiplomski studijski program Vojnog inženjerstva uspjeh u srednjoj školi je 30 posto, Hrvatski jezik (viša razina) 20 posto, matematika (viša razina) 30 posto te strani jezik (osnovna razina) 20 posto.

Za sveučilišni preddiplomski studijski program Vojnog vođenja i upravljanja kriteriji su uspjeh u srednjoj školi 30 posto, hrvatski jezik (viša razina) 25 posto, matematika (osnovna razina) 20 i strani jezik (viša razina) 25 posto.

Uz navedene kriterije uspjeha, kandidati trebaju ispuniti i tražene zdravstvene, psihofizičke i sigurnosne kriterije, nužne za časničko zvanje.

Plan je da se u svaki od programa upiše po 50 polaznika, nastava traje osam semestara, a na kraju donosi 240 ECTS bodova i diplomu prvostupnika.

Što se tiće vojne obuke uz akademske sadržaje, na Hrvatskom vojnom učilištu će se provoditi i programi vojne obuke. Na prvoj je godini riječ o temeljnoj vojnoj obuci, a na drugoj je planirana obuka za vođu tima.

Na trećoj slijedi obuka za zapovjednika desetine, a na četvrtoj za zapovjednika voda što je istodobno i vojnostručna praksa. Nakon toga slijedi tromjesečno stažiranje tijekom kojeg se polaznika uvodi u dužnost, a zatim tri mjeseca rada na toj dužnosti uz mentora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene