Obavijesti Pretražite Navigacija
Položili prisegu

Hrvatsku čekaju trostruki izbori i pred ovim ljudima je rijedak izazov: ''Imate odgovornost i dužnost''

Prisegnuli novi članovi DIP-a - 14
Prisegnuli novi članovi DIP-a - 14 Damjan Tadić / CROPIX
Aktualno Galerija Prisegnuli novi članovi DIP-a - 16 Prisegnuli novi članovi DIP-a - 16 Foto: Damjan Tadić / CROPIX Prisegnuli novi članovi DIP-a - 15 Prisegnuli novi članovi DIP-a - 15 Foto: Damjan Tadić / CROPIX Prisegnuli novi članovi DIP-a - 14 Prisegnuli novi članovi DIP-a - 14 Foto: Damjan Tadić / CROPIX Prisegnuli novi članovi DIP-a - 13 Prisegnuli novi članovi DIP-a - 13 Foto: Damjan Tadić / CROPIX +11 Prisegnuli novi članovi DIP-a - 12 Galerija 1/16 >>
Novi saziv Državnog izbornog povjerenstva (DIP) prisegnuo je u četvrtak pred predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, koji im je poručio da je njihova odgovornost i dužnost jamčiti učinkovitu provedbu izbora, a pred njima vrlo rijedak izazov - superizborna 2024. godina.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) kao stalno i neovisno državno tijelo ima posebno važnu ulogu u promicanju demokracije i njezinih vrijednosti. Njegova uspostava u velikoj je mjeri unaprijedila izbornu praksu i proceduru provedenih izbora, rekao je Jandroković.

"Pred DIP-om je uskoro vrlo rijedak izazov, a to je sljedeća 2024. godina kada Hrvatsku čekaju trostruki izbori - za zastupnike za Europski parlament, za Sabor te za predsjednika Republike. Mnogi tu godinu kolokvijalno nazivaju super izbornom godinom”, najavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković na ceremoniji polaganja prisege novoizabranih potpredsjednika i članova DIP-a.

Prisezi je nazočio i predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić, koji je po zakonu predsjednik DIP-a.

Procesi koji nam predstoje poprilično će konkretno utjecati na sve nas, građane, političare i političke stranke, naglasio je Jandroković, a da bi izbori mogli biti istinski praznik demokracije, svi procesi moraju biti vođeni maksimalno transparentno, nepristrano i profesionalno.

"Vaša je odgovornost i dužnost jamčiti učinkovitu provedbu izbora i vjerujem da ćete na sve zahtjeve rada u Povjerenstvu umjeti uspješno odgovoriti sukladno najvišim standardima jer je DIP istinski čuvar izbornog procesa, koji je u samoj srži demokracije”, poručio je šef parlamenta.

Pročitajte i ovo Ilustracija DIP Preko noći od stranačkih ljudi postaju neovisni članovi jednog od najvažnijih tijela u državi: Novi izbor opet ispod radara

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvješće DIP-a Koliko novca imaju stranke? U minusu četiri od 24 parlamentarne stranke, HDZ debelo u plusu

Nakon prisege koja glasi - "prisežem svojom čašću da ću u obavljanju svoje dužnosti člana DIP-a poštivati Ustav i zakone RH te da ću svoju dužnost obavljati savjesno i nepristrano”, novi potpredsjednik DIP-a Josip Salapić izjavio je kako će novoizabrani članovi, koji su izabrani na osam godina, dužnost obavljati nepristrano, časno i pošteno.

Uz Salapića, Sabor je 3. ožujka za potpredsjednicu DIP-a izabrao i Vesnu Fabijančić Križanić te nove članove Slavena Hojskog, Ivanu Ljulj Cvitanić i Draženka Pandeka

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene