Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužen d aje podmitio Sanadera

Pripremno ročište Hernadiju odgođeno do 8. prosinca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripremno ročište na kojem će se, među ostalim, odrediti datum početka suđenja u odsutnosti predsjedniku uprave MOL-a Zsoltu Hernadiju odgođeno je do 8. prosinca, doznaje se u ponedjeljak na zagrebačkom Županijskom sudu.

Pripremno ročište je zakazano nakon što je Vrhovni sud potvrdio raniju odluku Županijskog suda koji je u lipnju odlučio da će se Hernadiju suditi u odsutnosti zbog optužbi da je podmitio bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera koji mu je zauzvrat navodno prepustio upravljačka prava u Ini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Idući korak - tjeralica Sud odobrio Bajićev zahtjev - istražni zatvor za Hernadija Slika nije dostupna Mito i provizija Suđenje za Inu: 'Sada to već postaje krnja optužnica'

No, kako je Uskok na današnjem ročištu iznio niz dokaznih prijedloga obrana je tražila dodatno vrijeme kako bi se o njima mogla očitovati.

Sud odobrio Bajićev zahtjev - istražni zatvor za Hernadija

Uskok tvrdi da je šef Mola tijekom 2008. i 2009. Sanadera podmitio s deset milijuna eura kako bi u mađarsku korist izmijenio međudionički ugovor u Ini. Istragu protiv Hernadija Uskok je prekinuo u prosincu 2012. i ponovno je pokrenuo nakon ulaska Hrvatske u EU. Uz ponovno pokretanje istrage, Uskok je za Hernadija zatražio i istražni zatvor nakon što mu je Mađarska odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a ranije ga nije željela sama ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa.

Sanader je zbog primanja mita od Hernadija, ali i ratnog profiterstva u slučaju Hypo, isprva osuđen na deset godina zatvora, no Vrhovni sud kaznu mu je u lipnju smanjio na osam i pol godina.

Isti dan kada je Vrhovni sud počeo razmatrati taj slučaj (31. ožujka) Uskok je podigao optužnicu protiv Hernadija, što je Sanaderova obrana protumačila kao pritisak na sud.

Krajem svibnja mađarski sud odbacio je privatnu tužbu protiv Hernadija za prijevaru i pronevjeru koju je podigla njegova bivša suradnica, tvrdeći da dioničare nije obavijestio o istrazi koja se protiv njega u Hrvatskoj vodi zbog korupcije, što je utjecalo na cijenu dionica. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene