Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon 20-ak tisuća ugostitelja fiskalizacija od prvog travnja očekuje i sportaše, umjetnike, arhitekte, prevoditelje, tumače, odvjetnike, veterinare...


Sammir i društvo za svoje će loptačke usluge od travnja morati izdati račun klubu za koji igraju preko fiskalne blagajne. 'Sada ćemo morati izdati račun, ali bit ćemo prvi u svijetu u tome', kazao je Mario Jurić iz Sindikata nogometaša.

Vezani članci Nikola Mandić i Ivan Stanić Odvjetnici optuženih bivših ministara otkrili kako su reagirali na optužnicu: "Nije to iznenađenje..." Ilustracija Radnici na deponiju smeća ugledali prizor, noge su im se odsjekle: Krenula je potraga za neodgovornim vlasnikom

Umjesto fiskalnih blagajni, od države traže da ih zaštiti od klubova koji ih iskorištavaju. 'Mi želimo da nogometaši i sportaši budu zaposleni po Ugovoru o radu, to je najbolja praksa u Europskoj uniji i to je preporuka UEFE', dodao je Jurić.

Nisu sportaši jedini. Nakon 20-ak tisuća ugostitelja fiskalizacija od prvog travnja očekuje trgovinu na malo i veliko, privatne liječnike, veterinare, odvjetnike, javne bilježnike, revizore, porezne savjetnike, arhitekte, prevoditelje, tumače, turističke djelatnike, stečajne upravitelje, znanstvenike, izumitelje, predavače, književnike, novinare i umjetnike.

>>
Evo koliko VEĆI promet su ugostitelji prijavili nakon uvođenja fiskalnih blagajni

'Možemo očekivati, znači, negdje oko 45 do 60 tisuća poreznih obveznika fiskalizacije', kazao je Josip Lozančić, zamjenik ravnateljice Porezne uprave. Tu su i mjenjačnice. Fiskalizacija im ne smeta, ali problem im je odredba po kojoj u blagajni ne smiju čuvati više od 100 tisuća kuna, takozvani blagajnički maksimum. U njihovu slučaju od toga profitiraju jedino banke koje im naplaćuju naknade.

'Mi se svaki dan moramo pripremiti da ćemo imati velike promete, naročito u sezoni i u principu, mi taj iznos, kad položimo, sljedeći radni dan praktički moramo istog trena i podignuti', kazao je Gabor Šeregi iz Udruge hrvatskih mjenjača.

'Za vjerovati je da će doći do određenih izuzeća u nekakvom narednom periodu kad budemo radili određeni izmjene i dopune zakona', dodao je Lozanić.

Bunili su se i odvjetnici. Prijetili i ustavnom tužbom tvrdeći da će fiskalizirani račun narušavati pravo na odvjetničku tajnu. Ministarstvo financija im je popustilo.

'Nema imena i prezimena niti pobliže oznake stranke. Nije potrebno kroz ovjeru računa upisat šta je to o kakvoj se to odvjetničkoj usluzi radi', kazao je odvjetnik Veljko Miljević. Stiže fiskalizacija i na tržnicu, ali samo za preprodavače. Onima koji prodaju vlastite proizvode i dalje će biti dovoljna samo vaga.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju