Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Primorac na team buildingu sa suradnicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac sa suradnicima održao je u subotu na Sljemenu neformalni radni sastanak na kojemu su u središtu pozornosti bili skori početak

školske godine 2006./2007. te posljednje pripreme pred početak nove akademske godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija velika pobuna Uvodi se devetogodišnja škola, pljušte kritike: "Ovo je štetno!" Vepar na Sljemenu Novi slučaj VIDEO Ogromni vepar snimljen kako prebire po smeću: "Gledam miješalicu pa onda vepra..."

Skupina od 40-ak dužnosnika Ministarstva i drugih institucija iz
sustava znanosti, obrazovanja i tehnologije predvođenih ministrom Primorcem okupila se podno Sljemena odakle su Bigčevićevom stazom krenuli prema njegovu vrhu, odnosno prema planinarskom domu Puntijarka.

Na putu su ministru i njegovim suradnicima pristupali brojni građani koji su ovaj subotnji dan odlučili provesti na Sljemenu i izražavali im svoja stajališta te predlagali kako razriješiti pitanja i poteškoće koje se tiču područja što ih "pokriva" Ministarstvo.

Po ministrovim riječima, održavanjem neformalnoga radnog sastanka na Sljemenu, njegovi suradnici i on htjeli su poslati javnosti simboličnu poruku u povodu početka školske godine u kojoj se uvodi Hrvatski nacionalni obrazovni standard - HNOS, a koji su, istaknuo je, hrvatski nastavnici dugo čekali.

Bit ministrove poruke djeci je da u ponedjeljak kreću u jednu potpuno drugu školu koja je "po mjeri učenika" i rasterećena je jer je reducirana satnica iz hrvatskoga, matematike te iz prirode i društva i koja je organizirana tako da nastavnici imaju potpunu slobodu, a djeca mogu jednostavnije i spontanije komunicirati.

Srednjoškolcima je pak poručio da će nova školska godina biti druga u kojoj će se provesti nacionalni ispiti, ali isto tako i godina u kojoj će se uvesti obvezno srednjoškolsko obrazovanje.

Ministrova poruka studentima je da nova akademska godina znači i početak završne faze provedbe Bolonjskoga procesa te da sustav kvalitete postaje realnost hrvatskoga visokoga obrazovanja.

Široj javnosti ministar Primorac poručio je pak da je "Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa do sada 'vozilo u četvrtoj brzini, a da je u ovoj godini 'ubacilo u pet brzinu'".

Dodao je da se, osim spomenutih tema, sa zato odgovornim ljudima, razgovaralo i cijelom nizu drugih tema, među kojima i o novoj shemi organiziranja Hrvatskoga instituta za tehnologiju (HIT) i BICRO-a (Poslovno-inovacijski centar Hrvatske). Bilo je riječi i o budućnosti rada HIT-a koji bi trebao biti "perjanica razvoja tehnologije u Hrvatskoj".

Razgovaralo se i o strukovnom obrazovanju, modelima nacionalnih ispita za strukovno obrazovanje, kao i o nacionalnom kvalifikacijskom okviru, a s tim u vezi su o svojim iskustvima govorili i stručnjaci s područja visokoga obrazovanja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene