Odlična prilika otvorila se za studente zagrebačkog Sveučilišta. Mogu posjetiti Pariz, Gdanjsk, Istanbul, Valenciju, ukupno 95 mjesta u Europi u kojem će im smještaj, hrana pa čak i izlasci biti besplatni punih 14 dana. Riječ je o sudjelovanju na seminarima koji donose i ECTS bodove. A oni im na fakultetu podižu prosjek.


Franca Plavotić je bila u Valenciji i Gdanjsku, a Vitka Gres u Parizu. Sve zahvaljujući seminaru koji više podsjeća na godišnji odmor. Jedinstveno dvotjedno iskustvo u europskim gradovima nudi BEST - udruga studenata tehničkih i tehnoloških fakulteta koja djeluje u 95 europskih sveučilišta. Seminari se organiziraju prema godišnjem dobu. Ove zime održavat će se u Rusiji, Slovačkoj i Francuskoj.

>> Hrvatski studenti spojili zabavu i učenje! Evo kako!

'Primamljive su Estonija, za Island se baš neće nitko, u Norvešku se ide jako, Belgija je atrakcija', kaže Lorena Štimac iz udruge BEST. Smještaj, hrana, turistički obilasci su besplatni, ponekad čak i troškovi izlazaka. Studenti trebaju nadoplatiti jednokratno 15 eura. 'Što se tiče puta do tamo to naravno participanti plaćaju sami, ali s obzirom da mi jako puno putujemo lako je naći nekakve jeftinije, i letove, i vlakove', dodaje Štimac.

'Platila sam je otprilike 50 eura i ostatak sam potrošila na suvenire', ispričala nam je Vitka. Sudjelovanje im donosi i ECTS bodove koji na faklutetu podižu prosjek. Sve što oni koji žele sudjelovati moraju napraviti je s prijavom poslati dovoljno zanimljivo motivacijsko pismo.

'Mi svi to čitamo, mi smo studenti pa to ne moraju biti neka ozbiljna pisma, treba slati nešto da se vidi da su motivirani, da žele doći, iskusit kulturu, naučiti nešto novo', kaže Štimac. Iskustvo je to koje mijenja život. 'Jedno nezaboravno iskustvo nakon kojeg ostaju jako dobra prijateljstva', ističe Franca. Za vrijeme studiranja imaju pravo tri puta otići na ovakve seminare. Prilika koju Vitka i Franca neće propustiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook