Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Referendum

Matijašević: Znali smo i prije dva dana da potpisa imamo dovoljno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati su na korak do cilja. U ponoć ćemo i službeno saznati imaju li dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o ZOR-u.

'Moja je procjena da smo prikupili više od pola milijuna potpisa za referendum', rekao je za Dnevnik.hr Damir Jakuš, predsjednik Udruge radničkih sindikata te dodao kako je uvjeren da će do kraja dana ta brojka biti i znatno viša.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

>>  Sindikati oprezni, šute i prikupljaju što više potpisa

Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a nije želio iznositi procjene broja prikupljenih potpisa, već je napomenuo kako su se sindikati dogovorili da će točnu brojku objaviti sutra u 11 sati .'Večeras u ponoć ćemo simbolično zatvoriti centralno mjesto prikupljanja potpisa na Trgu bana Jelačića i onda ćemo javnost obavijestiti o pobjedi', rekao je Matijašević.

Sindikati strahuju od krivih podataka

Sindikati još uvijek službeno ne objavljuju konačni broj prikupljenih potpisa. Žele iskoristi i ovih nekoliko sati do ponoći za što više prikupljenih potpisa. Svi će se potpisi detaljno provjeravati, ime, prezime i pripadajući jedinstveni matični broj građana. Sigurno će biti i krivih podataka zbog čega sindikati strahuju da u ih u konačnici ne bude dovoljno. Sadašnji Zakon o referendumu je itekako rigorozan i pun rupa, pa se sindikati pripremaju na sve mogućnosti.

Podsjetimo, prikupljanje potpisa za refrendum dogodio se i 2001. godine, tada zbog hrvatskih branitelja, no zbog zakonske procedure, unatoč prikupljenim potpisima referendum nikada nije održan. Upravo takvog scenarija boje se i sindikati.

Matijašević ipak optimističan

'Uslijedit će pravna bitka s Hrvatskim saborom, ali uvjeren sam da ćemo pobijediti,' dodao je Matijašević koji tvrdi da ZOR i kolektivni ugovori nisu uzročnik krize, već da je to nekonzistentna politika Vlade.

No kasno navečer već je bio nešto otvoreniji i optimističniji pa je neizravno priznao kako vjeruju da potpisa imaju dovoljno.

'Mi smo bili svjesni činjenice da smo ispunili zahtjevnu kvotu već prekjučer, ali nismo željeli s tim izlaziti u javnost, želeći na takav način i dalje omogućiti hrvatskim građanima koji su kanili dati potpis da to naprave, upućivali smo apele i intenzitet u pojedinim dijelovima Hrvatske zadnjeg dana akcije je bio jednak prvim danima', rekao je nešto prije ponoći za Novu TV Ozren Matijašević. 

Tako je sve izvjesnije da će Hrvatska imati prvi referendum od neovisnosti, jer pred štandovima za prikupljanje potpisa još su uvijek redovi. Točno u ponoć izravno s konferencije za novinare sindikata provjerit ćemo koliko je skupljeno nakon dva tjedna prikupljanja potpisa. Zato budite uz Novu TV i Dnevnik.hr.

Jeste li potpisali peticiju za referendum?

  • Da
  • Nisam, ali budem
  • Nisam
  • Ne dolazi u obzir

Ukupno glasova:


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene