Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je propustila priliku da njezinim teritorijem ide magistralni pravac plinovoda Južnoga toka i sad je pitanje daljnjih pregovora u kojoj bi se mjeri ona u to još mogla priključiti, rekao je u utorak nakon razgovora s ruskim premijerom Vladimirom Putinom u Moskvi hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.


'Južni tok već ima dogovorenu trasu. Pitanje je pregovora koliko bi se Hrvatska mogla u to uključiti, ali meni se čini da nema velikih izgleda. Mi smo tu raspravu propustili dok je bilo vrijeme', rekao je, aludirajući na činjenicu da je, dok se još pregovaralo o trasi Južnoga toka, Vladimir Putin 2007. kao ruski predsjednik ponudio Hrvatskoj da u projektu sudjeluje, što je tadašnja vlast odbila. Danas se smatra da postoje izgledi da Hrvatska dobije priključak, što ovisi o ruskoj dobroj volji jer je Rusija, kao što je rekao hrvatski predsjednik nakon razgovora s Putinom 'svoje potrebe zadovoljila'.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) U eksploziji plina u Češkoj poginule dvije osobe, a četvero je ozlijeđenih: Na terenu helikopteri, spasioci i psi tragači Plin, ilustracija Drastično poskupljuje plin: "To i nije tako veliko povećanje ako znamo da se cijena plina na tržištu povećala i do 250 posto"

>> Mesić u Moskvi o deset godina svog mandata

Po riječima hrvatskoga predsjednika, Hrvatska u tome nastojanju ima i jednu prednost, a to je činjenica da ima osigurane koridore, na kojima je naftovod, pa ne mora otkupljivati zemlju. Mesić je s Putinom razgovarao i o spornim pitanjima koja se tiču odnosa sa srpskom naftnom kompanijom NIS koja je u ruskom vlasništvu i svojim vlasništvom smatra neke nekretnine u Hrvatskoj, što Hrvatska osporava. 'Ruska je tvrtka kupila NIS i u svoj osnovni kapital ubrojila je i dio vlasništva nad našim dijelom naftovoda i potražuje od nas neke pumpe, odmarališta i neke objekte', rekao je Mesić i dodao: 'Rekao sam da je to u sporu i da ćemo se o o tome službeno izjasniti'.

Rusima smeta naša administracija

Ruski premijer čestitao je hrvatskomu predsjedniku skori rođendan i rekao kako je gospodarska suradnja između Rusije i Hrvatske zadnjih nekoliko godina rasla i dosegnula dvije milijarde dolara, a ove je godine pala za trećinu što se može objasniti i globalnom ekonomskom krizom. Dvojica su dužnosnika razgovarala o gospodarskoj suradnji u drugim područjima, u proizvodnji i distribuciji lijekova, u elektroindustriji i građevinarstvu, rekao je Mesić. 'Zainteresirani su za gradnju nekoliko velikih mostova', rekao je. Mesić je, po vlastitim riječima, s Putinom razgovarao i o nekim ruskim ulaganjima u Hrvatskoj koja se iz raznih razloga nisu ostvarila. 'Rusi imaju primjedbe na rad naše administracije jer je jedna ruska tvrtka kupila (hotelski kompleks na Krku) Haludovo, a netko je jedan dio Haludova prodao nekom privatniku pa se taj posao ne može realizirati', rekao je Mesić koji se pita 'vodi li se protiv koga postupak i tko je bio u stanju prodati jedan dio kompleksa'.

Bilo bi važno da se to riješi, da 'ruski kapital dobije motiv da ulazi u Hrvatsku', rekao je. 'Ali nema motiva ako se nijedno ulaganje nije dovelo do kraja', rekao je Mesić koji će u utorak navečer posjet Rusiji završiti večerom s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom. Mesić najavljuje da će i s Medvedevom razgovarati o poticanju gospodarske suradnje između dviju zemalja.