Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Policijska uprava zagrebačka podsjeća građane da, ukoliko se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, a koje su lukave u smišljanju razloga zbog kojega bi ih trebalo pustiti, nipošto ne čine to, bez prethodne provjere o kome se radi.


U ponedjeljak oko 14:30 na Trešnjevci, Poljana Zdenka Mikine, po prethodnom telefonskom pozivu nepoznata ženska osoba je došla na adresu 70-godišnjakinje te joj se lažnim prikazivanjem činjenica predstavila kao službena osoba da bi joj oštećena u konačnici predala nekoliko stotina tisuća kuna.

Također, jučer oko 11:40 na Trnju u Hvarskoj ulici, u stanu, nakon prethodnog telefonskog poziva nepoznate počiniteljice koja se lažno predstavila kao službena osoba, nakon što je 80-godišnjak povjerovao u lažnu priču predao joj je nekoliko desetaka tisuća kuna.
U dva odvojena slučaja otuđeno nekoliko stotina tisuća kuna.

Policija zbog ovakvih slučajeva naglaava da treba biti svjestan da prevaranti uvijek iznova, lucidno i maštovito, ali bez suosjećanja, pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu.

Privođenje poduzetnika FOTO Interventna policija opkolila kafić i privela vlasnika: Nakon dojave dojurili u pancirkama i kacigama

Policija spriječila navijački incident na A1 FOTO Huligani planirali masovnu tučnjavu: Policija pokazala što je sve pronašla na A1, spriječen još veći kaos

Obično mole za neku (pri)pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljajući. Žele zadobiti vaše povjerenje ili sažaljenje jer tako pripremaju teren za ući u vaš stan. Prilagođavaju način i mogućnost činjenja kaznenog djela shodno trenutnim okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku.

Jednostavni trikovi

Imajte na umu da se vješti prevaranti često koriste jednostavnim trikovima. Rizik je veći što je žrtva starije životne dobi. Samozaštitno ponašanje jako je bitno i može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela prijevara

Policijska uprava zagrebačka podsjeća građane da, ukoliko se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, a koje su lukave u smišljanju razloga zbog kojega bi ih trebalo pustiti, nipošto ne čine to, bez prethodne provjere o kome se radi.

Ilustracija Palo devet prijevoznika iz sedam država: Jedan vozač vozio neispravni autobus, a najčešće muljaju s ovime

Takve osobe spremne su vrlo maštovito predstaviti se kao zaposlenici raznih institucija, pružatelji medicinskih usluga ili čak kao službene osobe, samo iskorištavaju lakovjernost potencijalnih žrtava.

Ne nasjedajte

Policija upozorava građane da budu oprezni s nepoznatim gostima pa čak i s onima koji prethodno nazovu kako bi najavili svoj dolazak.
Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, ne otvarajte kućna vrata dok ne provjerite tko je i što želi. Ne nasjedajte na trikove poput raznih ponuda i prodaje.

Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri Interneta i slično).

Ako sumnjate na osobe koje Vam se na taj način predstavljaju, odmah nazovite 192, prijavite takve slučajeve i zapamtite što više detalja o tim osobama kako bi nam pomogli u njihovom pronalasku.
Policija savjetuje da ne žurite! Uzmite si vremena i dobro provjerite tko želi ući u Vaš dom.

Ne puštajte nepoznate osobe u svoj dom, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ.
Ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom nepoznate osobe pred vratima, njegovom titulom, ljubaznošću, bespomoćnošću ili dobrom prilikom za kupovinu.
Zatražite na uvid dokument sa fotografijom ili službenu iskaznicu za službene osobe i to provjerite odnosno pogledajte kroz špijunku ili s otvorenim vratima ali obavezno uz korištenje sigurnosnog lanca.
Ako unatoč Vašem odbijanju , nepoznati počinitelj i dalje uporno pokušava ući u dom , zamolite za pomoć susjeda i odmah o tome obavijestite policiju. Zapamtite izgled osobe.

Obratite se policiji

Ukoliko je moguće zapišite registarsku oznaku vozila s kojim se koristi nepoznata osoba, boju, marku ili druge karakteristične podatke.
Ne dirajte stvari koje je dirao počinitelj kako se ne bi uništili tragovi koji mogu poslužiti za otkrivanje i hvatanje počinitelja.
Možda ste posramljeni što ste dozvolili biti prevareni, ali ako ne prijavite, prevarant će, dok broji od vas ukradene vrijednosti, vrebati novu žrtvu i novu priliku.
S punim povjerenjem prijavite ovakve prijevare policiji na 192.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju