Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pogubno za poslovanje

Prijeti li Zagrebu i Splitu zatvaranje kafića? "Mnogi će zbog ove odluke morati zatvoriti svoja vrata..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Glas poduzetnika upozorila je danas na potencijalnu opasnost od zatvaranja i propadanja ugostiteljskih objekata u Zagrebu i Splitu.

Hoće li se zatvoriti kafići u Zagrebu i Splitu? Nitko još to ne zna točno, ali uvijek postoji mogućnost. Glas poduzetnika danas je upozorio da je problem u povećanim cijenama najma terasa u navedenim gradovima.

"Naime, gradska uprava u Splitu donijela je odluku prema kojoj će vlasnici ugostiteljskih objekata morati plaćati veću cijenu štekata, a najgore će proći oni poduzetnici čiji se ugostiteljski objekti nalaze u strogom centru grada, to jest u prvoj zoni, gdje će povećanje biti dvostruko - cijena najma štekata je do sada iznosila 101 kunu po metru kvadratnom, a ubuduće će prema novoj odluci gradske uprave vlasnici morati izdvojiti i 200 kuna po metru kvadratnom, što je povećanje od čak 97 posto", naveli su.

Smatraju da će taj potez dovesti do zatvaranja brojnih lokala. "Mnogi će poduzetnici zbog ove odluke morati zatvoriti svoja vrata, otpustiti svoje zaposlenike ili se prebaciti na sezonski rad od šest mjeseci zbog čega će grad preko zime biti napušten jer će samo mali broj poduzetnika moći priuštiti plaćanje najma."

Ni u Zagrebu situacija nije sjajna. "Potrebno je spomenuti i situaciju u Zagrebu i odluku Povjerenstva za dodjelu javnih površina prema kojoj se mnogim poduzetnicima ne produžuju postojeći ugovori i ne dodjeljuje prostor za terasu. Doslovno je preko noći došla odluka prema kojoj mnogim ugostiteljima nisu odobrene terase koje imaju već godinama, s argumentima koji navode nedostatak parkirnih mjesta i ugrozu odvijanja biciklističkog prometa. Gradska vlast u Zagrebu doslovno otima mjesta ugostiteljima, a upravo su terase u jedno vrijeme pandemije bile otvorene i jedino mjesto na koje su građani mogli izaći. ", ističu iz Glasa poduzetnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna omiljeno piće hrvata ANKETA Cijene lete u nebo: Hoćete li ići u kafiće ako kava bude 20 kuna?

Pročitajte i ovo Plin Slijedi novi val poskupljenja? Šokirani poduzetnici ne mogu vjerovati kakvi računi za plin im stižu: "To je tehnički nemoguće"

Poslali su dopise u kojima su naveli da će navedene odluke biti pogubne za poslovanje poduzetnika te ne nikako ne slažu s novim 'udarcima' koje je vlast u navedenim gradovima zadala ugostiteljima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene