Građane se upozorava da se suncu ne izlažu bez adekvatne zaštite i nepotrebno.


Iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) upozorili su u petak kako je zbog visokih temperatura i izrazito teških meteoroloških uvjeta porastao broj hitnih medicinskih intervencija pa apeliraju na građane da se pridržavaju preporuka Ministarstva zdravlja o postupanju pri zaštiti od vrućine kako bi sačuvali svoje zdravlje i u najtežim uvjetima.

Vezani članci Sunčano i toplo (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Ljeto i vrućine se vraćaju za vikend, ovaj put će se i poprilično dugo zadržati Građani traže osvježenje od vrućina na fontanama (Foto: Ivo Cagalj/Pixsell) "Žega bez daška vjetra": Hrvatska vrije na rekordno visokim temperaturama, za ove je gradove izdan crveni meteoalarm

"Unatoč upozorenjima, građani se nastavljaju izlagati jakom suncu i velikoj vrućini, zbog čega dolazi do mučnina, vrtoglavica, kratkotrajnog gubitka svijesti i drugih zdravstvenih poteškoća koje u nekim slučajevima mogu završiti kobno po zdravlje i život ljudi", upozorava HZHM.

Svima koji neizbježno ne moraju izlaziti i izlagati se suncu i visokim temperaturama, preporuča se da ostanu u zatvorenim i po mogućnosti rashlađenim prostorima te izbjegavaju izlazak u najtoplijem dijelu dana.

Djeca, trudnice, starije osobe te srčani bolesnici i bolesnici oboljeli od šećerne bolesti trebali bi izbjegavati boravak na suncu od 10 do 17 sati.

Preporuča se nošenje lagane, široke, svijetle odjeće prirodnih materijala, konzumiranje češćih malih obroka te redovito uzimanje tekućine, poručili su iz HZHM-a.

Sedmodnevna prognoza vremena na Državnom hdrometeorološkom zavodu pokazuje porast temperature tijekom vikenda i početkom idućeg tjedna, s kulminacijom u utorak, kad se prognozira maksimalnih 36 stupnjeva tijekom dana. Ništa posebno hladnije neće biti niti u ponedjeljak i srijedu, ksd će maksimumi u termometru dosegnuti 34 i 35 stupnjeva.

DHMZ-ova karta koja upozorava na toplinske udare i koju možete vidjeti priloženu, za ponedjeljak i utorak izgleda tako da niti u jednom dijelu Hrvatske ne treba biti na suncu bez dodatne zaštite. Pogotovo ne u utorak, kad u Karlovcu, Rijeci i Dubrovniku postoji vrlo velika opasnost od toplinskih udara.