Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIZ NESREĆA

Kako stati na kraj opasnom ponašanju vozača pred pružnim prijelazima: "Ne vide svjetlo, zvuk, ne vide ni polubranik, polome ga, podlete pod vlak"

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Edukacijom do sigurnog prelaska pruge - 1 Edukacijom do sigurnog prelaska pruge - 1 Foto: DNEVNIK.hr Edukacijom do sigurnog prelaska pruge - 3 Edukacijom do sigurnog prelaska pruge - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pružni prijelaz Pružni prijelaz Foto: DNEVNIK.hr +2 Edukacijom do sigurnog prelaska pruge - 5 Galerija 1/7 >>
Održan je stručni skup s temom sigurnosti i inovacija u željezničkom prometu. Prošle godine dogodile su se 62 nesreće na željeznici, a život je izgubilo 20 osoba. Od 1498 pružnih prijelaza, samo 496 ima branik ili polubranik, to znači - svaki treći ima rampu.

Unatoč visokim policijskim kaznama neoprezni vozači svakodnevno lome branike i polubranike na pružnim prijelazima. Samo prošle godine takvih situacija bilo je 408.

"Ljudi se ovdje voze katastrofa brzo, nema nikakvog stajanja na znaku stop, prije godinu i pol dana bio je smrtni ishod, čovjek je poginuo", navodi Filip Šćukanec iz Zagreba. Smrtna stradavanja nisu iznimka, gotovo su pravilo.

Struka ističe kako su to sve potencijalne nesreće. Velikom broju nesreća kumuje distrakcija vozača.

"Najveći je problem u biti distrakcija vozača, koji gledaju u mobitele, touch screenove, telefoniraju, slušaju glasnu glazbu... Onda ne vide svjetlo, zvuk, ne vide ni polubranik, polome ga, podlete pod vlak, nažalost često pogibaju", navodi Darko Barišić iz tvrtke HŽ Infrastruktura u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Vanje Margetića.

Pročitajte i ovo Ilustracija kod kistanja U prevrtanju kombija poginuo muškarac (47): Pokušali su mu pomoći, umro je na mjestu

U posljednjih nekoliko godina, policija je zabilježila gotovo 12 tisuća prekršitelja na pružnim prijelazima.

"Vozači moraju biti svjesni da je za to propisana poprilično velika kazna u iznosu od 390 pa do 920 eura. Također se u evidenciju upisuju tri kaznena boda", navodi Darko Grac iz MUP-a.

"Čvrsto vjerujem da je svaka nesreća preventabilna. Svaku je moguće spriječiti, ali svi trebamo surađivati", smatra Danijela Barić s Fakulteta prometnih znanosti.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Splitu na nadvožnjaku Visoka - 7 teška prometna nesreća FOTO Stravični prizori u Splitu: Poginuo vozač, policija moli za pomoć

Nedavno je u Hrvatskoj provedena simulacija naleta vlaka na automobil. Dobiveni podaci su upozoravajući.

"Troje putnika da su bili u tom vozilu u trenutku sudara, bili bi u direktnom kontaktu s vlakom, odnosno vlak bi direktno djelovao na njih i teško ih ozlijedio. Dok bi četvrti putnik na stražnjem sjedalu pretrpio takvu silu koju ljudsko tijelo teško može apsorbirati", navodi Željko Šarić s Fakulteta prometnih znanosti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene