Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Cijene goriva opet skaču, a građani već danas toče kako bi prije novog obračuna imali pun spremnik.


Na benzinskim crpkama izmjenjuju se automobili, vozači žele preduhitriti novo poskupljenje. 'Čuo sam da će poskupjeti pa sam išao natočiti malo goriva jer ipak, 20, 30 lipa isplati se', rekao je jedan građanin. 'Previše je, previše je i pitanje gdje je kraj jer ako se ovako nastavi svaki tjedan...', zabrinuta je jedna građanka.

Kako smo još jučer ekskluzivno izvijestili najprodavaniji eurosuper 95 skače za 25 lipa, nova cijena iznosit će 11,29 kuna. Cijena dizela neznatno pada, eurodizel umjesto dosadašnjih 10,33 kune stajat će 10,24 kune, a plavi dizel umjesto 6,66 kuna - 6,62 kune. Dodatnih 25 lipa po litri za eurosuper 95 svakako će biti novi udar na džep građana. Za isti novac prelazit će se manje kilometara.

Vezani članci Benzinska postaja, ilustracija Na pumpi u Međimurju danima točili pogrešno gorivo: "Vozilo je usporavalo, gubilo na snazi i stalo" Miro Skalicki Stručnjak za Dnevnik Nove TV o rastu cijena goriva te ima li razloga za optimizam: "Ako gledamo raspoloživost nafte i naftnih prerađevina, to nije nikakav problem"

Primjerice, 2010. za 200 kuna mogao se prijeći put od Zagreba do Vukovara! Godinu poslije, za isti iznos dolazilo se do Osijeka, a ove godine 200 kuna 'drži' tek do Đakova. Zbog visokih cijena goriva posljedice osjeća i gospodarstvo. 'Smanjenje i onog malo što vi uspješno možete uspješno možete poslovati, jednostavno dovodi vas u poziciju gubitaka koji htjeli ili ne htjeli će nastati', rekao je Ivan Miloloža iz Hrvatske udruge poslodavaca.

U zemljama u okruženju eurosuper je naskuplji u Mađarskoj, skuplji je za desetak lipa nego u Hrvatskoj. Austrija je nešto jeftinija, kao i Slovenija te Srbija i Bosna i Hercegovina. Sindikati imaju poruku za Vladu. 'Dok su bili u oporbi tada su već galamili pri devet kuna, a sada smo na 11 kuna. Očito je da se drugačije ponašaju u oporbi, a drugačije na vlasti. Tada su se dodvoravali građanima da bi vlast dobili, danas kada su na vlasti zaboravljaju te iste građane', rekao je Krešimir Sever. Vlada je i ranije najavila da će reagirati tek pri cijeni od 12 kuna po litri.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju