Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraživači koji proučavaju kugle od blata iz Mezopotamije otkrili su nove tragove izgubljenog koda koji je korišten za čuvanje informacija 200-injak godina prije nego je za to izmišljeno pisanje.


Kugle gline predstavljaju prvi sustav pohranjivanja informacija, barem prvi za koji znanstvenici znaju, rekao je Christopher Woods, profesor na Sveučilištu u Chicagu, tijekom predavanja koje je održao u Royal Ontario Museum u Torontu, piše Live Science.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO NLO ili čudne svjetleće kugle nad Irskom? Slika nije dostupna Evo kako se može spriječiti vožnja na krovu vlaka...

Kugle koje istraživači često nazivaju 'omotnice', zatvorene su i sadrže simbole različitih geometrijskih oblika. Veličine kugle variraju od loptice za golf do loptice za bejzbol. U svijetu je pronađeno samo 150 takvih netaknutih kugli.

>> Revolucija u kreiranju matičnih stanica?!

Istraživači su dugo vjerovali da su ove glinene kugle, načinjene prije 5.500 godina, korištene radi ekonomskih transakcija jer su u njima pronašli informacije povezane s razmjenom robe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook