Šteta od potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu - 3
Šteta od potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja objavilo je javni poziv za privremenu i nužnu zaštitu i popravak zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije.


Prijave će se primati putem sustava e-Građani od 10. lipnja do 31. prosinca 2020. godine.

Vezani članci Slabiji potres u Zagrebu Slabiji potres probudio Zagrepčane: ''Baš je ljuljalo. Čula sam luster kako zvecka, krevet mi se micao" Ivica Šušković, vlasnik kuće za rušenje, i Domagoj Mikić Vlasnik potresom uništene kuće na zagrebačkom Medvedskom bregu: "Odem u grad, vratim se nazad, vidim kuću i srce mi puca..."

Podnositelji prijava su vlasnici i suvlasnici zgrada. U njihovo ime prijavu mogu podnijeti upravitelji zgrada, predstavnici suvlasnika za višestambene i poslovno-stambene zgrade, vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća.

Podsjetimo, Vlada RH donijela je odluku da se rebalansom proračuna osigura 141 milijun kuna za hitne sanacije zgrada i nabavku bojlera građanima pogođenim potresom.

"Pomoći ćemo svakom kućanstvu s iznosom do 20 tisuća kuna, ali to je samo početak jer su mnogi domovi pretrpjeli značajno veća oštećenja. Čeka nas kompletna, dugotrajna i temeljita obnova Zagreba, a s ovim hitnim mjerama idemo kako bismo pomogli ljudima da imaju toplu vodu, a i grijanje", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Radi se o pomoći do 20 tisuća kuna pomoći za svako kućanstvo, a spomenuti iznos namijenjen je za pomoć za hitne financiranje sanacije dimnjaka, kao i za popravak ili zamjenu zabatnog zida, popravak dizala te nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija i uklanjanja/pridržanja opasnih dijelova zgrade koji su mogli, odnosno koji mogu, ugroziti život ili zdravlje ljudi. Iz Ministarstva graditeljstva osigurat će se 12 tisuća kuna po kućanstvu za spomenute sanacije, dok će se ostatak osigurati u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji će sufinancirati nove kondenzacijske bojlere s 80 posto od ukupnog iznosa, odnosno do iznosa od 8000 kuna. Za kupnju bojlera poziv raspisuje Fond.

Cijeli tekst poziva i uputu pročitajte na stranicama Ministarstva https://mgipu.gov.hr/default.aspx?id=10829 .