Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Eric Hartley i njegova posada 11 su dana nakon pada njihovog zrakoplova preživjeli u nemogućim uvjetima i uz snalažljivost, ali i molitvu.


Dnevnik koji otkriva kako je šest pilota 11 dana preživjelo u čamcu i kako su, među ostalim, pokušavali koristiti gaće kao ribarsku mrežu, stavljen je na prodaju nakon 73 godine.

Vezani članci Gail Halvorsen ''Slatki bombarder" zaražen koronavirusom, preko bodljikave žice slao djeci slatkiše u ratu Josip Kršul Josip danas slavi 109. rođendan! Živuća je legenda, borio se na slavnom otoku Iwo Jima, a ovih dana ima jednu važnu poruku: "Neću joj dati gušta!"

Bilješke zrakoplovnog časnika Erica Hartleya opisuju borbu za opstanak koja je uključivala hvatanje hrane pomoću donjeg rublja i sisanje kišom namočenih maramica. Jedro su piloti napravili spajanjem dviju majica pomoću bakrene žice. Moral su održavali molitvom dva puta dnevnom.

Kako je sve počelo

U rujnu 1943. godine Hartleyeva posada potopila je zloglasnu njemačku podmornicu koja je uništila 11 savezničkih brodova, a čiji je kapetan nosio nadimak Grof Drakula. No, za vrijeme razmjene vatre njihov avion je pogođen, a Hartley je bio prisiljen napustiti letjelicu u plamenu 640 kilometara jugozapadno od Irske. Dva člana posade su poginula, a šestorka koja je preživjela uspjela se popeti na čamac na napuhavanje. Avion je potonuo toliko brzo da nisu imali vremena za izvaditi bilo kakvu hranu ili opremu za preživljavanje.

Uslijedila je 11 dana duga, mučna pustolovina za vrijeme koje su se borili s velikim valovima i polijevali hladnom morskom vodom kako bi ostali budni i čizmama izbacivali more koje se nakupljalo u čamcu. Slabe obroke koji su se sastojali od nekoliko komada gnjecave čokolade pokušali su nadopuniti ribom koju su pak pokušavali loviti parom gaća. No, sve što su uspjevali uhvatiti bile su 'mršave' meduze koju su bacali natrag u more.

Iako su pomoću molitve nastojali ostati pribrani, dva člana posade obuzelo je bunilo zbog kojeg ih je ostatak posade stalno nadzirao.

Oko tjedan dana zadržali su se u neposrednoj blizini mjesta nesreće, u nadi da će ih netko pronaći. No, kada nitko nije došao spojili su dvije košulje i iskoristili ih kao jedro. Krenula je plovidba, a nakon četiri dana uočio ih je razarač kraljevske mornarice. Heroji su spašeni.

Epska priča o preživljavanju izašla je na vidjelo nakon što je Hartleyeva obitelj za 3000 dolara prodala odlikovanje koje je dobio. Dio ponude bila je i crno bijela fotografija pilota uslikana u vrijeme kada su spašeni. Teško je uopće zamisliti očaj koji suosjećali muškarci dan za danom bez hrane i vode i nade da će ih itko spasiti.

Pored Hartleya, na brodu su pili kopilot Roger Mead, navigator T Bach, inženjer George Robertson, topnici Ken Ladds, Robert Triggol i Maldwyn Griffiths te operater A Fox, piše Telegraph.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju