Obavijesti Video Pretražite Navigacija
hrabro progovorila

Ekonomisticu sramotno izvrijeđali zbog debljine: "Zlostavljači imaju jednu zajedničku osobinu"

Vedrana Pribićević - 3
Vedrana Pribićević - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vedrana Pribićević - 3 Vedrana Pribićević - 3 Foto: DNEVNIK.hr Anita Matijević Anita Matijević Foto: DNEVNIK.hr Iva Jovičević Iva Jovičević Foto: DNEVNIK.hr Maliciozne poruke Maliciozne poruke Foto: DNEVNIK.hr +2 Vedrana Pribićević i Ivan Čorklalo Galerija 1/7 >>
Jučer je predsjednik Sabora primio, ali odmah i prijavio prijetnje smrću na društvenim mrežama. Tim je povodom ekonomistica Vedrana Pribičević, podijelila svoju priču o zlostavljanju na internetu s kojim je suočena svakodnevno, već godinama. Na meti je najčešće zbog debljine. No doživjela je i puno gore uvrede.

"Bilo je kad je moja majka umrla su mi napisali, očito su je poznavali i znali da ima problema sa kilama, rekli su im je drago da idem ka smrti kao i ona, a drugi je bio da mi žele da dobijem dijabetes i gangrenu na nozi i da mi otiđu noge i da živim u kolicima“, govori nam Vedrana Pribičević, žrtva zlostavljanja na internetu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zlostavljanje u Srbiji Mučna svjedočanstva: Ako se žale na bol, vežu ih, ne daju im anesteziju - "Rodila sam mrtvorođenče. Sama, bez ikoga u blizini" Strava u Vrbovcu - 2 Strava kod Vrbovca Obitelj zlostavljala petoricu muškaraca s mentalnim teškoćama: Tukli ih remenom, izgladnjivali i tjerali na prisilni rad

Uvrede su njezina svakodnevnica. Ovo je samo dio repertoara s kojima se Vedrana suočava godinama. Najveći dio odnosi se na njezinu kilažu.

"Obično ono što ih trigerira je moja slika i to ih trigerira užasno. Vi već vrlo rano naučite kako se mentalno nosite s tim ne gledate komentare, ali problem nastaje zbog količine. Koliko se god svjesno ogradite ti svi komentari na vama ostavljaju traga“, kaže Pribičević. Koliko god osoba bila mentalno jaka poput nje, silna, a ničim izazvana vrijeđanja, ostave traga.

"Lagano vas kopka iza u podsvijesti, imate napadaje panike, imate anksioznost, počnete se tresti, nemate nikakvu drugu opciju nego prijeći na lijekove“, kaže Vedrana i dodaje da problem nastaje kad ne možete pobjeći od komentara.

"Jednostavno imate osjećaj kao da vam je strgan mozak“, kaže žrtva zlostavljanja. Predavačica je na katedri ekonomije privatnog fakulteta. Često je i u medijima i uglavnom je se vrijeđa na komentarima omogućenim ispod članaka na webu. Rjeđe izravno na njezinim društvenim profilima. Pokušavala je i uspostaviti dijalog s onima koji je vrijeđaju.

"Čisto da vidim koji je vaš problem, što vam smeta, možemo li to izgladiti, međutim uglavnom što dobijete nazad je da oni nastave s time i ne žele s vama komunicirati kao s osobom i to je nešto što vas šokira“, kaže Pribičević.

Nesigurne i labilne osobe, predatori brzo nanjuše. Gotovo svi zlostavljači imaju jednu zajedničku karakteristiku.

"Oni žele dominirati. Ali da se ne zna da dominiraju, skriveni su iza anonimnog imena, ne moraju nužno biti ni u istoj državi, a mogu nad vama dominirati 0-24, 365 dana u godini“, kaže Iva Jovićević, izvršna direktorica Udruge Let.

Velik je problem kod djece. Oni su najčešće žrtve. Prošle je godine policija zabilježila 91 kazneno djelo internet zlostavljanja, a ove u samo četiri mjeseca - 220. Posebno opasan period upravo je ovaj za vrijeme koronakrize, kada se djeca školuju i uče na internetu

"Postoje i rizici da će biti izloženo nekom neprimjerenom štetnom sadržaju, eksplicitnim scenama nasilja, rizičnih ponašanja ali u pravo ozbiljnim oblicima seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja koje se dešava online“, kaže Anita Matijević, voditeljica odjela maloljetničke delinkvencije i kriminala.

Sve što ima prizvuk zlostavljanja ili diskriminacije, najbolje je prijaviti policiji. A ako nešto i ne bude okvalificirano kao prekršaj ili kazneno djelo, već će i sam poziv policije na razgovor, "hrabrim pojedincima" iza tipkovnice možda ipak unijeti malo straha u kosti da ubuduće promisle prije nego komentiraju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene