Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro preobrazba?

NAJTUŽNIJI HRVATSKI POLUOTOK Samo na spomen imena pomišlja se - problem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sam spomen imena Prevlaka - pomišlja se na problem, rijetko kada je prva asocijacija - predivan poluotok u Konavlima. Uskoro bi Prevlaka trebala doživjeti preobrazbu, bar ako je suditi po posjetu ministra unutarnjih poslova. Plan je - pomorski granični prijelaz.

Prevlaka - najjužniji, a možda i najtužniji poluotok u Hrvatskoj - u potpunosti je neiskorišten. No, ministar unutarnjih poslova najavljuje gradnju pomorskog graničnog prijelaza.

'Iskoristili bi ovaj prostor i vratili na neki način život ovdje i uz to bi se prigodni sadržaji vezali i to je sve što u ovom trenutku mogu reći', izjavio je u petak ministar Vlaho Orepić.

Sada svi nautičari koji kroz Otrantska vrata stižu u Republiku Hrvatsku ne pristaju ni na Prevlaku, ni u Molunat - već tek 20-ak milja dalje u Cavtatu. To je prvi južni pomorski granični prijelaz Hrvatske.

'Ne smiju se ovdje zaustaviti nego idu u Cavtat gdje su policija i Carina, a i oni se više neće vratiti ovdje', pojašnjava Luka Korda, načelnik općine Konavle.

Upravo zato županija i općina Konavle išle su s ovakvim prijedlogom - cilj je oživiti krajnji jug Konavala.

'Postoji stara kamena obala, već je razvrstana kao lučko područje, postoji formalna infrastruktura, a na terenu postoji takva mogućnost', kaže Ivo Klaić, pročelnik za pomorstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Iako je Hrvatska tek u postupku rješavanja pitanja Prevlake s Crnom Gorom - dio s graničnim prijelazom nije smetnja.

'Ovo područje o kojem govorimo već je razvrstano kao lučko područje pod Županijskom lučkom upravom koja je na takav način već u ingerenciji', tumači Klaić.

Načelnik Općine Konavle u svemu vidi i dobru suradnju sa Crnom Gorom.
'Tu je i susjedna općina Herceg novi, nije to više pucamo jedni na druge, nego surađivat moramo, susjedi moramo bit, prijatelji ne moramo, ali u nekakvim interesima ljudi se i zbliže', kaže Luka Korda.

Kad će prve lopate na Prevlaku, ne zna se. Odluku donosi više ministarstava, zna se samo da su na jugu očekivanja velika.

Pročitajte i ovo Vlaho Orepić (Foto: Dnevnik.hr) dragovoljac predsjednik Kandidat za predsjednika pohvalio se na Facebooku: ''Tvrd sam i krut i oštar'' Slika nije dostupna Bivši ministar unutarnjih poslova Orepić najavio kandidaturu za predsjednika: "Nisam zabavljač, nisam ni pjevač ni stranački glumac"


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene