Europom se ponovno dižu ograde - ali ovoga puta zbog afričke svinjske kuge koja je stigla pred naša vrata. Stručnjaci kažu da nije pitanje hoće li doći, nego kada - pa je država preventivno naredila odstrel polovice divljih svinja koje su glavni izvor zaraze. Zbog odstrela - nastala je pobuna među prijateljima životinja.

Galerija Afrička svinjska kuga pred vratima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Afrička svinjska kuga pred vratima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Afrička svinjska kuga pred vratima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Prevencija afričke svinjske kuge (Foto: Dnevnik.hr)

Zbog širenja afričke svinjske kuge, Slobodan Lončar svoje rasplodne krmače ne drži na otvorenom. ''Da nam netko odstrijeli sve svinje, ne vidim odakle bi mi mogli ponovno startati s nekim matičnim krmačama, s rasplodom'', kaže on.

Vezani članci Svinje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 U Srbiji službeno potvrđena afrička svinjska kuga: Neizlječiva bolest životinja otkrivena na četiri farme Svinja, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) BiH zabranila uvoz svinja i mesa iz Srbije zbog afričke kuge

Afričke svinjske kuge u nas još nema. Stigla je u Mađarsku. A kad se zaraza pojavi - ubijaju se sve svinje u krugu do 10 kilometara od izvora zaraze.

Zbog afričke svinjske kuge, do sada je usmrćeno pola milijuna komada svinja, a samo u ovoj se godini, pojavilo 600 novih slučajeva zaraze.

Pa je Hrvatska, uz mjere na farmama, naredila i odstrel polovice fonda divljih svinja. ''Imamo vrlo visok rizik. i na temelju te procjene smo pokrenuli sve mehanizme kako bi sačuvali svinjogojstvo, populaciju divljih svinja i spriječili stanje u okolišu'', rekao je Željko Kraljičak iz Ministarstva poljoprivrede.

Lovci kažu - ovo je preventivna mjera. Šteta može biti daleko veća. ''Ukoliko bude uspjeha, vrlo brzo će se fond divljih svinja obnoviti, ako ne, proći ćemo kao baltičke zemlje, Poljska, Rumunjska koja je u potpunosti zahvaćena, a onda nema milosti'', kaže Ivica Budor iz Hrvatskog lovačkog saveza.

Više milosti za divlje svinje traže prijatelji životnija, čiji je lider i savjetnik ministra poljoprivrede Luka Oman: ''Logično je da se bunimo protiv preventivnog istrebljenja divljih svinja. U Hrvatskoj nema bolesti i jasno da ovakvo neetično, preventivno ubijanje neće riješiti problem.''

Ali ga, tvrde svinjogojci, može ublažiti. ''Nije etično i humano da ja propadnem. 20 godina rada, ulaganja, nisam tu samo ja, to je moja obitelj. Što mi svi da propadnemo na račun razmnožavanja svinja'', pita Lončar. Sve farme u Hrvatskoj bit će pregledane, a farmeri i lovci - moraju obratiti pozornost na bio sigurnost.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju