Hrvatski su proizvođači svinja zabrinuti jer Europom hara afrička svinjska kuga. Bolest nije opasna za ljude, a prenose ju divlje svinje. Krenula je sa sjeveroistoka Europe, a zarazi li se samo jedna životinja, moraju se eutanazirati sve svinje na farmi.

Galerija


Nažalost, afrička svinjska kuga stigla je i pred naša vrata – do susjedne nam Mađarske. Apsurdno, od širenja bolesti u ovom trenutku štiti nas Orbanov protumigrantski zid.

Vezani članci Indijom se širi nova bolest 01 Oporavili su se od koronavirusa, a onda umrli od "crne gljivice": Što dosad znamo o bolesti koja se munjevito širi Indijom Maja Medaković i majka sina s autizmom Očajna obitelj dječaka s nizom teških dijagnoza: ''Preteška je to situacija... On to ne radi iz obijesti, nego jer mu nije dobro''

Na svinjogojskoj farmi Tančikovih u Selcima Đakovačkim praščići bezbrižno ručaju. Dok god su u zatvorenom, bez kontakta s divljim svinjama koje prenose bolest, sigurni su. "Mi se svinjske kuge ne bojimo. Otkad je svinja i svinjogojstva, bila je i kuga. Mi ćemo se nje čuvati. Neke ćemo mjere malo postrožiti, ali se nemamo tu što bojati. Nadamo se da će i druge službe odraditi svoje", kaže Vlado Tančik, vlasnik svinjogojske farme.

Ministarstvo poljoprivrede naredilo je pojačan odstrel divljih svinja. Provode se i kontrole na farmama. "Uvijek postoji opasnost, ali Hrvatska poduzima sve preventivne mjere da spriječi takve bolesti. Znači, redovite kontrole, redovite analize koje možemo napraviti, naravno pojačane kontrole na granicama i vjerujem da do bolesti u Hrvatskoj ne bi trebalo doći", kazao je resorni ministar Tomislav Tolušić.

Afrička svinjska kuga krenula je sa sjeveroistoka Europe. Protutnjala je Litvom, Latvijom, Poljskom, Češkom i Rumunjskom. Stigla je i u susjednu nam Mađarsku. Do sada je prouzročila štete od milijardu i 650 milijuna eura.

"Žičana ograda koju je podigla Mađarska kako bi spriječila ulazak migranata zapravo je u ovom trenutku i najbolji štit koji sprječava ulazak zaraženih životinja iz Mađarske u Hrvatsku, a samim tim sprječava i ulazak afričke svinjske kuge u Hrvatsku", kazala je reporterka Dnevnika Nove TV Anita Martinović.

"Ne smijem se usuditi ni pomisliti u jednoj Baranji, u jednoj Slavoniji da se to pojavi, što bi to značilo za proizvodnju. Apeliram na svakog svinjogojca da se pridržava biosigurnosnih mjera, da zaštiti svoju proizvodnju", kazao je Goran Jančo iz Saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske.

Zarazi li se samo jedna životinja, moraju se eutanazirati sve svinje na toj farmi. I bez kuge hrvatsko svinjogojstvo ne pokriva ni trećinu svojih potreba za svinjskim mesom. "Imali smo mi i većih problema od svinjske kuge u ovih 30 godina. I ekonomske probleme i odnos države prema svinjogojstvu, i opet smo opstali", kaže Tančik.

Hrvatska je prepolovila svoju svinjogojsku proizvodnju u odnosu na zlatne osamdesete prošloga stoljeća. Još jedna kuga joj ne treba.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.