Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Policija objavila upozorenje

Prevaranata je sve više, evo kako ih prepoznati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je objavila upozorenje građanima na razne prevarante koji se lažno predstavljaju, iskorištavaju stečeno povjerenje i varaju poglavito pripadnike starije populacije.

S obzirom na povećani broj prijava građana da su ih nepoznate osobe, koje se predstavljaju kao službene osobe, prevarile i na taj način izvukle materijalnu korist, policija je izdala upozorenje i naputak kako prepoznati prevarante i ne nasjesti na pokušaj prijevare.

Pročitajte i ovo Nasilnik zaposlenicama prijetio nožem naoružan nožem Drama u ljekarni: Razbojnik ozlijedio dvije žene i ukrao kutiju lijekova, pohod nastavio u domu zdravlja Ilustracija Paket iz inozemstva Čekala je paket sa zlatom i vrijednosnim papirima, uplatila novac, ali uskoro je shvatila da mora nazvati policiju

>> Oprez! Zovu noću, lažu da su bankari ili policajci i traže PIN kreditne kartice!

Policija upozorava, posebice stariju populaciju građana, na osobe koje se lažno predstavljaju kao djelatnici raznih službi ili pak službenici u tajnim akcijama i ostvaruju kontakt s građanima putem telekomunikacija ili u privatnim stanovima i obiteljskim kućama kako bi iskoristili povjerenje starijih osoba, doveli ih u zabludu ili pak iskoristili nepažnju i otuđili predmete veće vrijednosti i novac.

Predstavljaju se kao službene osobe

Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju u svojstvu eminentnog stručnjaka (u medicini, alternativnoj medicini, pravu, ekonomiji i slično), kao policajci, inspektori, zaposlenici HEP-a, vodovoda, plinare ili telekomunikacijskih usluga, zaposlenici mirovinskog ili zdravstvenog osiguranja, serviseri, čitači brojila, dostavljači pošte, inkasatori, pripadnici vjerske zajednice i slično, te tako dovode u zabludu oštećenu osobu u pogledu službenog ili društvenog položaja.

Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji nude na prodaju predmete manje vrijednosti, koje prikazuju kao predmete veće vrijednosti, pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda.

Tako su česti slučajevi prodaje 'bižuterije' pod zlato - riječ je o predmetu koji su počinitelj i žrtva navodno slučajno zajedno pronašli na ulici ili negdje drugdje pa počinitelj žrtvi uz dogovor ostavlja predmet i traži pola novca. Ili pak prodaja plagijata pod imenima poznatih, renomiranih marki po znatno nižim cijenama.

Ponašanja karakteristična za prevarante su: drskost, snalažljivost, odvažnost, autoritativni nastup, pričljivost, prikazivanje empatije, rad po unaprijed stvorenom scenariju, brza provedba transakcija, upornost u nagovaranju, uvredljivost prema namjeri da se provjere 'činjenice' koje iznosi, razne simulacije poput bolesti, malaksalosti, nesvjestice, izazivanje sažaljenja i dr.

Policija savjetuje

Kod nenajavljenih posjeta ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi. Za djelatnike raznih službi i tvrtki, tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice.

Vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz 'špijunku' ili korištenjem sigurnosnog lanca. Ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti, budite sumnjičavi.

Ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite susjede, te policiji na broj 192 dojavite sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene