Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugovi se gomilaju

Sudovi bez novca: Palaču pravde čuvaju samo tri policajca u smjeni!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski bi se sudovi uskoro mogli naći u blokadi. Na zagrebačkom Županijskom sudu, koji je pretrpan predmetima i istragama, dug se samo gomila. Ministarstvo pravosuđa napravilo je plan uštede, ali teško da će i to biti dovoljno.

Sudovi zasad još nekako funkcioniraju, ali manjak novca itekako se osjeti. Odvjetnici su počeli pokretati ovrhe jer sudovi nemaju novca za podmirenje troškova za odvjetnike koji brane klijente po službenoj dužnosti. Novca nema ni za vještačenja.

Pročitajte i ovo 10 godina članstva u EU: Pravosuđe, ilustracija - 1 A troškovi se gomilaju Pravosuđe u blokadi, a još se nije riješilo starih boljki: Neki se procesi desetljećima ne završavaju Uskoro modernije pravosuđe? (Foto: Dnevnik.hr) Najava modernijeg pravosuđa Sudovi se guše u premalo prostora i previša papira. Može li jedan uređaj riješiti problem?

Sa zagrebačkog Županijskog suda već je otišlo šest-sedam sudaca na druga mjesta, nitko novi nije došao, a ako se uzme u obzir da za jedan uskočki predmet treba angažirati tri suca, ni njih nema dovoljno.

>> Miljenić: U zatvorima nedostaje prostora

Dugovi se samo gomilaju. Ispaštaju zbog toga i pravosudni policajci koje se razvlači i razmješta po sudovima. Primjerice, zbog suđenja Sanaderu, pravosudni policajci iz drugih sudova povučeni su na sud u Zagrebu, zbog čega su mnogi sudovi ostali bez zaštite i pratnje, odnosno bez pravosudnih policajaca. Također, Palaču pravde u jednoj smjeni čuvaju tri pravosudna policajca.

Ministar Orsat Miljenić je napravio plan uštede, no pitanje je hoće li to biti dovoljno. Na svim odjelima - rezovi. Ali više jednostavno ne ide. Sedam milijuna kuna dug je zagrebačkog Županijskog suda. Kako će to podmiriti, ni sami ne znaju. Novca uskoro neće biti niti za dovođenja i preprate, vještačenja, ali i odvjetnike i njihove usluge. Neki su zbog toga već pokrenuli i ovrhe. 'U ovom trenutku ja potražujem od države 67 tisuća kuna. Ja sam na sve ove ispostavljene račune platio PDV. Meni država nije platila. Ne poštuju rok od 60 dana. Zašto ne bismo prebili tako nešto?, kaže odvjetnik Branko Šerić.

Štednja se osjetila i na pravosudnim policajcima koji rade u svim smjenama. Gotovo uvijek prekovremeno. Predsjednik suda žali se već dva mjeseca. 'Ne mogu nikako prihvatiti tezu da smo rastrošni. Radi se o stvarima koje su zadane. Niti jedan trošak nije isplaćen mojom osobnom voljom', rekao je još 30. kolovza predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić.

Uz zagrebački županijski sud, budžete su probili i drugi - Županijski sud u Sisku i Splitu, ali i Općinski u Velikoj Gorici.

Svjestan razvlačenja poslova pravosudne policije, ministar Miljenić imao je prijedlog da obična policija čuva ljude koji izvršavaju kaznu u domu, što je izazvalo sukob s ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem. 'I dalje smo mišljenja da bi te poslove, konkretno istražnog zatvora u domu, trebala raditi pravosudna policija, a ne policija', rekao je 21. studenoga Ostojić.

Miljenić je zasad napravio plan smanjenja naknada i to vještacima za 20 posto. Novim zakonom sitna djela koja čine 50 posto predmeta svih županijskih sudova prijeći će na općinske. Omogućit će se nagodba i za blaža kaznena djela, ubrzat će se prekršajni postupak. Ali, unatoč planu rasterećenja sudova, s obzirom na proračun i manjak novca, pitanje je hoće li Ministarstvo pravosuđa i s ovime uspjeti doći na nulu.

Ministarstvo je također na udaru tužbi mnogih zatvorenika, što je i sam ministar priznao na sjednici Vlade, s obzirom da su mnogi zatvorenici tužili Europskom sudu za ljudska prava zbog nehumanih uvjeta u zatvoru. Zbog smrti jednog zatvorenika u Bilicama, Hrvatska bi morala platiti više od 300 tisuća kuna njegovoj obitelji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene