Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fali i kadra

Miljenić: U zatvorima nedostaje prostora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveći problem hrvatskih zatvora je nedostatak prostora, upozorio je danas ministar pravosuđa Orsat Miljenić, komentirajući na Vladinoj sjednici izvješće o stanju u kaznionicama, zatvorima i odgojnim zavodima u prošloj godini.

Hrvatski zatvori trenutno imaju kapacitete za 3771 osobu, a u njima je danas 4950 zatvorenika, pri čemu je popunjenost zatvora stalno negdje 30 posto iznad kapaciteta, rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić. To je problem ne samo zbog održavanja reda i sigurnosti nego potencijalno i zbog financijskih gubitaka - trenutno su zatvorenici podigli tužbe u ukupnoj vrijednosti od 90 milijuna kuna zbog neadekvatnih uvjeta u zatvorima, što se većinom odnosi na premali prostor.

Po Miljenićevim riječima, međunarodne konvencije određuju da zatvori moraju imati četiri četvorna metra i deset prostornih metara prostora po osobi, što Hrvatska ne može ispuniti, a Sud za ljudska prava u Strasbourgu za takve prekršaje državama dosuđuje kazne od 4000 do 5000 eura.

Veliki problem je i nedostatak službenika, po predviđenom ustroju od 3771 zatvorenika nedostaje nam 23 posto ljudi, a po realnom stanju sa 4950 zatvorenih osoba nemamo 50 posto potrebnih kadrova, kaže Miljenić. Jedini način da se to koliko-toliko pokrije je prekovremeni rad, tako je u 2011. odrađeno 350.000 prekovremenih sati, a ove godine, nakon što smo to srezali, bit ćemo na 200.000 sati, ali ispod toga je gotovo nemoguće ići, ustvrdio je Miljenić.

Pročitajte i ovo Zatvor, ilustracija MINISTRI NAJAVILI U hrvatskim kaznionicama cvate proizvodnja: Zatvorenicima uskoro potpore za poljoprivredu i stočarstvo Dragan Lozančić i Orsat Miljenić Ljuti zbog ministrove odluke Novi sukob Pantovčak - MORH oko dnevnica: "Zlostavljanje se protegnulo na hrvatske vojnike"

>> Miljenić: Plan ušteda bio je nerealan, barem kad je riječ o pravosuđu

Ukupno je kroz hrvatske zatvore lani prošlo 18.000 ljudi, proračun je iznosio 538 milijuna kuna, zatvorski sustav je zaradio 42-43 milijuna kuna, a u ovu godinu je preneseno 50 milijuna kuna gubitka koji su sanirani tijekom godine. Također, gotovo da nije bilo bijegova budući da je zabilježen samo jedan bijeg tijekom sprovođenja, a iz samog zatvora nitko nije uspio pobjeći.

Miljenić nakon usvajanja novog Kaznenog zakon očekuje rasterećenje zatvora za desetak posto zbog drugačijeg načina kažnjavanja, jer se kraće kazne zamjenjuju radom za opće dobro na slobodi.  Međutim, problem je što se mijenja struktura zatvorenika tako što se povećava broj osoba s dugotrajnim kaznama, od preko 20 godina.

Trenutno u Hrvatskoj ima 85 zatvorenika osuđenih na dugotrajne kazne, a kako će se povećavati njihov broj tako će se morati graditi drugačiji tipovi zatvora, upozorio je Miljenić. Trenutno se dograđuje zatvor u Zagrebu s novih 380 mjesta, a Ministarstvo pravosuđa je na putu da zatvori financijsku konstrukciju za zatvor u Šibeniku za preko 1000 ljudi, koji bi se gradio putem javno-privatnog partnerstva. Ta proširenja zatvorskih kapaciteta bi zadovoljila sadašnje potrebe, kaže Miljenić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene