Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Presuda za 'vukovarsku trojku' sramotna i nepravedna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvostupanjsku presudu Haaškog suda za "vukovarsku trojku" predstavnici Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i udruge vukovarskih branitelja "Vukovar 91" smatraju sramotnom i nepravednom za obitelji koje su na Ovčari izgubile najmilije.

"Kada sam čuo presudu ostao sam nijem. Zar je moguće da za dokazani zločin na Ovčari Radić bude oslobođen, Mrkšić dobije 20, a Šljivančanin samo pet godina zatvora", zapitao je predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Srebrenica suosjeća s Vukovarom Slika nije dostupna Sanader: 'Presuda 'vukovarskoj trojci' poraz ideje Haškog suda'

Ocijnivši je sramotnom i traumatičnom, dodao je kako su
obitelji od Europe i Haškog suda očekivali pravdu i barem kakvu-takvu satisfakciju.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak ocjenjuje kako krivce za takvu presudu treba tražiti među pojedincima i institucijama koje, kako je rekao, očito nisu uspjele prikupiti dovoljno jakih dokaza za Haški sud.

"Kazna kakva god da je, bila bi premala za obitelji stradalih",
rekao je Rehak ocijenivši kako su dobili u svakom slučaju "više nego preblage kazne".

"To je sramotna presuda. Ako je to pravda, onda Haški sud treba ukinuti", ocijenio je predsjednik Hrvatske udruge vukovarskih branitelja iz Domovinskog rata "Vukovar 91." Ivan Kovačić.

Prema njegovim riječima, iako i najveća kazna ne bi predstavljala zadovoljštinu za obitelji stradalih, jedina objektivna kazna za vukovarsku trojku bio bi doživotni zatvor.

Haško tužiteljstvo je na kraju dokaznog postupka sredinom ožujka zatražilo za vukovarsku trojku doživotne zatvorske kazne, tereteći ih da su nakon pada Vukovara u studenome 1991. godine naredili i organizirali izvođenje oko 300 osoba iz vukovarske bolnice koji su odvedeni u vojarnu JNA, a potom na poljoprivredno dobro Ovčara, gdje su ih pripadnici lokalnih srpskih snaga (TO Vukovara) i postrojbi srpskih radikala (tzv. šešeljevaca) pogubili. U masakru su pobijene 264 osobe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene