Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Haški tužitelji najavili žalbu na presudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haško tužiteljstvo najavilo je da će se žaliti na presudu "vukovarskoj trojci", ali nije htjelo komentirati presudu dok je ne prouči, ističući ipak kako je "neshvatljivo" da je Veselin Šljivančanin osuđen na samo pet godina zatvora.

"Neshvatljivo je da je Veselin Šljivančanin, koji je proglašen krivim za mučenje 200 zarobljenika, bude osuđen na samo pet godina zatvora", rekla je glasnogovornica Haškog tužiteljstva Olga Kavran.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Del Ponte potvrdila: Žalit ćemo se na presudu 'vukovarskoj trojki' Slika nije dostupna Mesić očekuje pravdu za Vukovar od drugostupanjske presude

Ona je, međutim, odbila konkretnije komentirati presudu, poručivši da će se tužiteljstvo sigurno žaliti.

Prvostupanjsko Vijeće Haškog suda osudilo je u četvrtak bivšeg zapovjednika JNA Milu Mrkšića na 20 godina zatvora, majora Veselina Šljivančanina na pet godina zatvora, dok je kapetan Miroslav Radić oslobođen optužbi.

Sva trojica bivših pripadnika JNA bila su optužena za masovni pokolj počinjen na Ovčari 20. studenoga 1991., nakon pada Vukovara.

Mile Mrkšić proglašen je krivim za kazneno djelo pomaganja ubojstava, mučenja i okrutnog postupanja i dosuđena mu je kazna od 20 godina zatvora.

Šljivančanin je proglašen krivim za kazneno djelo pomaganja mučenja i okrutnog postupanja prema zarobljenicima na Ovčari te mu je dosuđena kazna od pet godina zatvora.

Kapetan Miroslav Radić oslobođen je po svim točkama optužnice.

Prema pravilima Haškog suda, u slučaj oslobađajuće presude optuženik se odmah pušta na slobodu, osim u slučaju ako tužiteljstvo najavi da će se žaliti. 

U ovom slučaju nije jasno što će se dogoditi s Radićem,
budući da tužiteljstvo nije odmah nakon čitanja presude najavilo žalbu za tu presudu nego tek naknadno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene