Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepravomoćna presuda

Sanaderu 8 godina u slučaju Fimi media, i on i HDZ moraju vratiti milijune: "Imao je nezasitnu potrebu za gomilanjem materijalnih dobara"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Zagrebu danas s početkom 10 sati izrečena je nepravomoćna presuda Ivi Sanaderu i HDZ-u u slučaju Fimi media. Proglašen je krivim, a HDZ je proglašen odgovornim. Stranka u proračun mora vratiti 14,6 milijuna kuna. Obitelji Ive Sanadera nakon pravomoćnosti presude oduzima se korist ostvarena kaznenim djelom.

Ivo Sanader, Mladen Barišić i Branka Pavošević krivi su u slučaju Fimi media. HDZ je proglašen odgovornim. Ivo Sanader kao predsjednik HDZ-a i Vlade u namjeri stjecanja koristi povezao je u zajedničko djelovanje Mladena Barišića i Branku Pavošević, a preko Barišića i pokojnu Nevenku Jurak, radi pribavljanja nelegalnih sredstava radi financiranja HDZ-a, stoji u nepravomoćnoj presudi.

Sanader je koristeći autoritet premijera osobno angažirao Mladena Barišića da odgovorne osobe u tvrtkama državnih i javnih institucija angažiraju tvrtku Fimi media. 

Nakon što su to učinili, pokojna Nevenka Jurak, u skladu s planiranim, dio sredstava zadržala je za sebe, dijelom je ispunjavala financijske obveze petooptužene Hrvatske demokratske zajednice, dok je dio predavala drugooptuženiku Mladenu Barišiću. On je dio novca predao Ivi Sanaderu. Sanader je to, prema presudi, zadržao za sebe. Dio je korišten za financiranje HDZ-a. Zbog toga se dio novca predavao Branki Pavošević.

Ona je po Sanaderovu nalogu, sa sredstvima koje nije evidentirala u poslovnim knjigama, isplaćivala fizičke osobe. 

Sanader je, stoji u presudi, preko Barišića s pokojnom Nevenkom Jurak dogovorio da će dio novca Jurak predavati Barišiću, a on Sanaderu osobno. Jurak je dizala gotovinu s računa Fimi medije.

Od tog novca Barišić je 275.000 kuna predao Sanaderu. 50.000 kuna bilo je za put u SAD, a dio, više od 30.000 eura, za kupovanje odijela marke Brioni. Dio novca išao je za HDZ. Dio novca Barišić je predavao Branki Pavošević.

Branka Pavošević je prema nalozima Sanadera isplaćivala naknade za više osoba. 

Od 2005. do 2009. Fimi media je za HDZ plaćala račune za usluge cateringa i druge usluge. 

Ivo Sanader dobio je jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina. U kaznu mu se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru.

Zagrebački Županijski sud utvrdio je da je Sanader nezakonito stekao 275.000 kuna, a njegovoj obitelji, postane li presuda pravomoćna, odlukom suda oduzet će se više od 15,8 milijuna kuna za koje nije dokazano porijeklo.

Od tvrtke Fimi media oduzet će se, u slučaju pravomoćnosti, 11,9 milijuna kuna, dok je za njezinu vlasnicu koja je u međuvremenu preminula utvrđeno da je ostvarila nešto više od 2,5 milijuna kuna nezakonite koristi.

Mladenu Barišiću dodijeljena je jedinstvena kazna od dvije godine i 10 mjeseci.

Branka Pavošević dobila je jedinstvenu kaznu od jedne godine i četiri mjeseca.

HDZ mora platiti kaznu u iznosu od 3,5 milijuna kuna. Iznos od 14,6 milijuna predstavlja imovinsku korist ostvarenu kaznenim djelom i to stranka mora uplatiti u proračun. Od toga se oduzimaju dva milijuna kuna i 300.000 eura koji su već deponirani na sudu. Nalaže se da HDZ ostatak od 10,3 milijuna u korist proračuna uplati po pravomoćnosti presude. 

Ratku Mačeku nije dokazana krivnja te je oslobođen.

"Nezasitna potreba za gomilanjem bogatstva"

Troškove postupka, više od 800.000 kuna, solidarno snose Ivo Sanader i HDZ.

"Ivo Sanader svojim je ponašanjem grubo i bezobzirno zloupotrebljavao svoju moć", naglasila je u obrazloženju presude sutkinja Irena Kvaternik

"Ostvarivao je prihode koji višestruko premašuju prosječne, no unatoč tome imao je nezasitnu potrebu za gomilanjem materijalnih dobara i to je činio na štetu hrvatskih građana, pa i onih koji su ga izabrali.

Na izricanje presude Ivo Sanader nije došao jer se nalazi na rehabilitaciji. Nisu došli ni Mladen Barišić, Branka Pavošević ni Ratko Maček.

Odvjetnik HDZ-a: "Vrh stranke nema veze s ovim"

Pred novinare je poslije izricanja presude izašao Vladimir Terešak, odvjetnik HDZ-a. Rekao je da će se žaliti te naglasio kako vrh stranke i članstvo nemaju veze s kriminalnim radnjama za koje su proglašene fizičke osobe. 

USKOK je najavio žalbu na visinu kazne. Nije zadovoljan jer se Sanaderu uzima samo 15 milijuna kuna. 

Odvjetnici Ive Sanadera također su najavili žalbu.

"Nas nijedna presuda ovog suda ne može iznenaditi jer znamo stav suda prema gospodinu Sanaderu", rekla je Sloković. Naglasila je kako se Sanaderu u slučaju Planinska oduzima 15 milijuna kuna te 15 milijuna kuna sad.

"Tog novca nema", rekla je. Smatra da se trebao voditi objedinjeni postupak. 

Sloković je dodala kako su prilikom pretraga prostorija Mladena Barišića nađena odijela koje je navodno kupovao Sanader.

Više o reakcijama nakon presude čitajte OVDJE.

10 godina od uhićenja

Bivši hrvatski premijer optužen je da je preko marketinške agencija Fimi media izvukao 70 milijuna kuna iz državnih tvrtki za crne fondove HDZ-a. Na optuženičkoj je klupi i HDZ.

Prije šest godina Sanader i HDZ nepravomoćno su osuđeni, ali je presudu ukinuo Vrhovni sud. Ponovljeno suđenje počelo je prije četiri i pol godine. Suoptuženici su na prvom suđenju priznali da su krivi, u drugom pak uglas poručivali da nisu.

Pročitajte i ovo Andrija Jarak PRESUDA ZA FIMI MEDIJU Andrija Jarak o maratonskom procesu koji će ući u povijest hrvatskog pravosuđa: "Pamtit će ga i po međusobnim teškim optužbama najbližih suradnika"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna kupio ga ivo Brod "Malo vitra" ima novog vlasnika: "Dogodine zaplovite kao hrvatski premijer"

Prošlo je deset godina otkako je u prosincu 2010. temeljem međunarodne tjeralice na naplatnim kućicama St. Michael u blizini Salzburga uhićen bivši hrvatski premijer. Trenutačno odslužuje kaznu u slučaju Planinska.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene