Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Majke enklava Srebrenice i Žepe

"Presuda je sramotna, žalit ćemo se"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bošnjačke udruge koje su nizozemsku vladu sudu u Den Haagu tužile kao suodgovornu za genocid počinjen 1995. u Srebrenici nezadovoljne su drugostupanskom presudom, objavljenom u utorak, te su najavile da će iskoristiti sva preostala pravna sredstva u potrazi za pravdom.

Tom je presudom utvrđena odgovornost samo u slučaju 300 muškaraca i dječaka koji su se u trenutaku pada srebreničke enklave zatekli u bazi UN-a u Potočarima, a potom je bili prisiljeni napustiti nakon čega su ih pobili srpski vojnici i policajci.

Pročitajte i ovo Radovan Karadžić (Foto: AFP) Traži oslobađanje Karadžić: "Nisam znao za zločine u Srebrenici, čudio sam se kako je moguće da se takav događaj krije" Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Analizira Ivana Petrović Može li žalba obrane promijeniti presudu Ratku Mladiću?

Predsjednica udruge "Majke enklava Srebrenice i Žepe" Munira Subašić, koja je nazočila izricanju presude Okružnog suda u Den Haagu, kazala je za Hinu kako ovo doživljava kao još jednu ogromnu nepravdu s kojom se sada moraju suočiti svi oni koji su u srpnju 1995. godine u Srebrenici izgubili članove obitelji.

"Ovo je sramna presuda i poruka nama muslimanima da nemamo pravo niti na život", kazala je Subašić.

Podsjetila je kako je u srebreničkom genocidu ubijeno više od sedam tisuća Bošnjaka, a nizozemsko je pravosuđe odgovornost svoje vlade lociralo tek na manju skupinu, prebacujući svu odgovornost na snage bosanskih Srba.

Tužba bošnjačkih udruga odnosila se na činjenicu da nizozemski vojnici iz sastava mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR) nisu učinili ništa kako bi nakon pada Srebrenice zaštitili civilno stanovništvo i spriječili masovne egzekucije koje su nakon 11. srpnja 1995. godine proveli pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

"Znamo mi da su srpske snage za to odgovorne, no ne može nizozemska vlada biti suodgovorna tek za jedan posto ubijenih u Srebrenici", kazala je Subašić.

Najavila je i kako će bošnjačke udruge iskoristiti preostala pravna sredstva koja im stoje na raspolaganju, jer neće odustati od traganja za pravdom.

"Svakako ćemo se žaliti na ovu presudu", potvrdila je Subašić pojasnivši kako su odvjetnici koji zastupaju bošnjačke udruge potvrdili da postoji mogućnost nastavka pravnog postupka pred nizozemskim pravosuđem. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene