Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Aleksandar Cvejić, odvjetnik Damira Sirete, osuđenog pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina na Ovčari 1991. godine, najavio je žalbu na presudu.


'Smatram da, otkako postoji ovaj sud, nije donesena presuda s manje dokaza, točnije bez dokaza. Sve se temelji na iskazima svjedoka suradnika od kojih najmanje jedan laže', rekao je Cvejić novinarima. Cvejić je dodao kako 'na temelju takvih dokaza ovakva presuda može proći Vrhovni sud Srbije' te da smatra kako će presuda njegovu klijentu biti poništena.

Vezani članci Boro Nogalo Boro Nogalo nezakonito je smijenjen s dužnosti ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, potvrdio i Županijski sud: ''Ovo je moja velika ljudska, moralna satisfakcija'' Radovan Karadžić (Foto: AFP) Odvjetnik Radovana Karadžića ima plan kako ga izvući iz doživotnog zatvora? "Ima pravo na dva pravna lijeka"

>> Damiru Sireti 20 godina zatvora za Ovčaru

Sireta, bivši pripadnik TO Vukovara, koja bila u sastavu tadašnje Jugoslovenske narodne armije, osuđen je temeljem optužnice koja ga tereti da je sudjelovao u strijeljanju 200 hrvatskih zarobljenika na Ovčari kod Vukovara u studenom 1991. Damir Sireta uhićen je u prosincu 2006. u Norveškoj, a 8. svibnja 2008. godine izručen je Srbiji. Njegovo izručenje tražila je i Hrvatska, gdje je osuđen u odsutnosti na 12 godina zatvora za ubojstvo u Vukovaru 1991.

Na početku odvojenog suđenja, tijekom kojeg je saslušano sedam svjedoka, od kojih dva svjedoka suradnika, 23. prosinca 2008. Sireta je odbacio navode optužnice. U presudama na ponovljenom suđenju za zločin na Ovčari, izrečenima 12. ožujka 2009., Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je 13 pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe 'Leva Supoderica' zbog ratnog zločina nad najmanje 193 hrvatska ratna zarobljenika iz bolnice u Vukovaru, na kazne od pet do maksimalnih 20 godina zatvora, dok su ostala petorica optuženih dobila oslobađajuće presude.

(Hina)