Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milijunska provizija

Poznato kada će sud objaviti presudu Sanaderu za ratno profiterstvo u aferi Hypo: "Nisam počinio to što mi se stavlja na teret"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U srijedu će Županijski sud objaviti nepravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu u aferi Hypo.

Zagrebački Županijski sud u srijedu, 12. listopada, objavit će nepravomoćnu presudu Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo u aferi Hypo. Sudski postupak u kojem USKOK tereti bivšeg premijera i nekadašnjeg predsjednika HDZ-a za zlouporabu položaja i ovlasti, krenuo je ispočetka nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu iz 2018. kojom je bivši premijer osuđen na dvije i pol godine zatvora.

"Nisam počinio ono što mi se stavlja na teret", rekao je Sanader uoći izricanja presude.

Prema optužnici, Hypo banka je Sanaderu, tadašnjem zamjeniku ministra vanjskih poslova, krajem 1994. i početkom 1995. godine isplatila proviziju od 3,6 milijuna kuna nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.

Pročitajte i ovo Ivo Sanader - 3 objavili priopćenje Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu Ivi Sanaderu u aferi Hypo

Pročitajte i ovo Uprava INA-e reakcija na ekskluzivan intervju Teško će doći do onoga što Vlada želi, oporba poručila: "Sve je ostalo isto, MOL i Mađarska sviraju, a Plenković pleše"

Vrhovni sud je u ožujku ove godine ukinuo Ivi Sanaderu nepravomoćnu presudu za ratno profiterstvo, uz obrazloženje da na prvostupanjskom sudu nije dokazano da je Sanaderovo postupanje negativno utjecalo na život ljudi i gospodarski potencijal države u ratu.

Sanader je na početku ponovljenog suđenja sredinom srpnja ove godine negirao krivnju za ratno profiterstvo.

Ivo Sanader nalazi se u zatvoru od travnja 2019. godine, gdje služi kaznu od šest godina zatvora za korupciju u slučaju Planinska. 2021. godine potvrđena mu je i presuda u slučaju Fimi media prema kojoj je osuđen na sedam godina zatvora, a iste godine stigla mu je i presuda za primanja mita u slučaju MOL, za što je dobio šest godina zatvora.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene