Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Među prvim reakcijama u srbijanskoj javnosti na presudu Haaškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču te oslobađanju od optužbi generala Ivana Čermaka izdvajaju se ocjene voditelja srbijanskog Ureda za suradnju s Haaškim tribunalom Dušana Ignjatovića, zamjenika srbijanskog tužitelja za ratne zločine Bruna Vekarića, kao i izbjegličkih udruga Srba iz Hrvatske.


Ignjatović je u izjavi agenciji Beta ocijenio kako je presuda značajna i važna 'jer će pridonijeti nekoj vrsti suočavanja s prošlošću u regiji', te utjecati na bolju percepciju Haškog suda u Srbiji i dovesti do boljeg prihvaćanja svih činjenica koje je taj sud utvrdio u svim drugim predmetima.

Vezani članci Alex Jones Kažnjen besramni teoretičar zavjere: Obiteljima mora platiti milijunsku odštetu Slika nije dostupna Reakcije u BiH: Hrvati ogorčeni, Srbi zadovoljni

>> Tadić: Tribunal je postupio u skladu s pravom

Hrvatski su generali, kako je rekao, osuđeni za teške zločine i nema razloga za bilo kakva 'prepucavanja' u regiji niti da se o toj sudskoj odluci govori kao o velikoj pobjedi. Po njegovim riječima, ostaje nada da će obitelji žrtava i svi koji su prognani iz Hrvatske ovo doživjeti kao pravdu koju čekaju godinama. Dodao je i kako se oslobađajuća presuda Ivanu Čermaku ne može komentirati dok se ne vidi pisano obrazloženje, podsjetivši da je sud donio prvostupanjsku odluku na koju će vjerojatno žalbe uložiti i obrana okrivljenih i tužiteljstvo.Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine Vekarić je, u izjavi agenciji Tanjug, ocijenio kako će presuda hrvatskim generalima, kojom je preminuli predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman označen kao vođa udruženog zločinačkog poduhvata, zasigurno imati određene implikacije na odnose Srbije i Hrvatske, prije svega pred Međunarodnim sudom pravde. To, kako je rekao, s jedne strane daje komforniju poziciju Srbiji, dok, s druge strane, može biti korak bliže pomirenju, što bi, po riječima Vekarića, možda bilo u krajnjoj liniji i najbolje. Dodao je kako se, u pravnom aspektu presude kroz ovaj predmet 'pokazala snaga instituta zajednički zločinački poduhvat'.

Beta također prenosi ocjenu Koalicije udruga izbjeglih, kojom se pozdravlja odluka Haaškog suda da osudi Gotovinu i Markača te prihvati stajalište iz optužnice da se radi o udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem protjerivanja srpskog stanovništva iz Hrvatske i otimanja njihove imovine. Koalicija je, dodaje se, izrazila očekivanje da će osuđujuće presude hrvatskim generalima pridonjeti odgodi prijema Hrvatske u Europsku uniju dok se ne pronađe sveobuhvatno, pravično i trajno rješenje imovinskih i brojnih drugih problema izbjeglih i prognanih Srba. Po ocjeni koalicije, osuđujuće presude hrvatskim generalima su jedna od prekretnica u budućim odnosima između hrvatskog i srpskog naroda, koja će 'pridonjeti da se realno sagledaju uzroci i karakter rata na prostoru bivše Jugoslavije, odnosno da se odbaci konstrukcija službenog Zagreba da je Hrvatska vodila oslobodilački rat, a da su Srbi bili agresori'.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju