Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Ines Vučković Dizdar iz Petrijevaca kod Osijeka ni u najluđim snovima nije mogla zamisliti da će joj prije četiri godine najveća želja biti otići u zatvor, a da joj se ta želja zbog prenapučenosti zatvora u Hrvatskoj neće ostvariti.


Priča 39-godišnje Ines Vučković Dizdar započinje zbog nagomilanih kazni za vožnju bez vozačke dozvole. Kada je Ines napokon 2017. godine položila vozački ispit, s uvjerenjem HAK-a otišla je podići vozačku dozvolu. No tada je uslijedio šok, vozačku dozvolu nije mogla podići zbog neplaćenih kazni. 

"Pare za kaznu nemam, a do zastare tri godine", opisuje Ines Vučković Dizdar. Odrađivala je neke poslove za opće dobro, prala autobusne stanice. Dio kazni plaćala je u ratama i vozila je čitavo vrijeme s uvjerenjem HAK-a. No tu su nastali problemi. Pred isplatu kazni, kada su joj ostale još dvije rate, zaustavili su je policajci dok je vozila bez vozačke dozvole. 

Sutkinja joj je izrekla kaznu od 3000 kuna i kaznu zatvora u trajanju od tri dana. "U njega nikada nećete dospjeti jer prednost imaju obiteljska nasilja, istrage... Krcati su", kazala joj je sutkinja kroz smijeh.

"Molim vas, ja bih u zatvor"

Prvo se najavila kod sutkinje izvršenja. Objasnila joj je situaciju i napomenula da mora voziti jabuke i suhomesnate proizvode na more. "Zaribat ću opet kaznu i možda tek s 90 godina podići vozačku", kazala joj je Vučković Dizdar, prepričava nam. Molila je sutkinju da čim prije ode u zatvor na ta tri dana. Sutkinja ju je gledala u čudu i kazala da ima 56 godina i prvi put čuje da netko nije došao moliti odgodu, nego zatvor.

"Moguće da ste i prvi u svijetu", kazala joj je sutkinja, na što su obje prasnule u smijeh. Otišla je kući i tražila vezu kako bi odradila ta tri dana zatvora.

"Otuširala sam se ujutro jer sam odlučila da tamo neću. Obukla pamučni top, dvoje gaća, kapri pamučne tajice bez vezice i obula japanke jer piše da moram imati papuče bez vezica i kopči. Uzela sam prozirnu pastu, četkicu, 500 kuna da prebacim na kantinu, ručnik na rame i lagano krenula", prisjeća se Vučković Dizdar te 2018. godine. 

Mula iz Brazila na županijskom sudu - 6 VIDEO Pala na Tuđmanu nakrcana kokainom: Brazilskoj muli određen istražni zatvor, odrekla se prava na odvjetnika

Uputila se prema osječkom zatvoru, gdje je opet naišla na činjenicu da - nema mjesta. Zamjenik upravitelja rekao joj je da može biti na klupi. No, ubrzo je ipak rekao da ne može ni to te da sutradan ima pravo podnijeti tužbu Sudu za ljudska prava.

"Napisali su vam da ste čvrstom i svojom voljom došli odslužiti kaznu i da vam to sustav ne dozvoljava. Odite s tim po vozačku", uputio ju je zamjenik upravitelja i poslao je kući.

Domagoj Mikić, novinar Nove TV Iza rešetaka su proveli gotovo četvrtinu svog života: Za Dnevnik Nove TV otkrivaju kakav je život nakon zatvora

"Znate ono kad ljudi polože vozački pa jave svojima? E, ja sam prvo javila policijskoj postaji", kroz smijeh je zaključila Vučković Dizdar.

Poslali smo upit Ministarstvu pravosuđa i uprave o prenapučenosti u zatvorima.

"Osobe lišene slobode u zatvorski se sustav zaprimanju temeljem rješenja nadležnog suda. Kada nadležni sud odredi istražni zatvor ili uputi osobu na izvršavanje kazne zatvora temeljem pravomoćne presude, ista se sukladno rješenju suda upućuje i zaprima u kaznionicu ili zatvor. Što se tiče "reda" za odsluženje kazne za kaznena djela ističemo da se osobe lišene slobode u zatvorski sustav upućuju isključivo na temelju jasno propisanih zakonskih odredbi koje ne poznaju institut čekanja. Osuđenike se na izdržavanje kazne zatvora upućuje temeljem rješenja suca izvršenja koji je nadležan za upućivanje na izdržavanje kazne zatvora. Ističemo da je temeljna zadaća zatvorskog sustava zaštititi društvo od počinitelja kaznenih djela. Svatko tko predstavlja ugrozu za pojedinca, društvo ili pravni poredak Republike Hrvatske, a tko je počinio prekršaj ili kazneno djelo za koje je zapriječena kazna zatvora ili kome se sukladno Zakonu može odnosno treba odrediti istražni zatvor, može biti upućen u zatvorski sustav", poručili su.

Naglasili su da će zatvorski sustav Republike Hrvatske, kao i dosad, zaprimiti sve osobe koje su sudskom odlukom lišene slobode.

Kada je riječ o kapacitetima zatvorskog sustava, Ministarstvo pravosuđa i uprave provodi niz mjera kako bi se proširili kapaciteti. U posljednje tri godine uređeni su i prošireni kapaciteti Zatvora u Bjelovaru, Kaznionici u Požegi, uređeni su dijelovi Zatvora u Osijeku te prošireni kapaciteti u zatvorenim uvjetima Zatvora u Požegi, čime su se ukupni kapaciteti povećali za oko 120 mjesta. 
U tijeku su radovi u Kaznionicama u Požegi i Lipovici kojima će se osigurati dodatni kapaciteti zatvorenih uvjeta za 230 mjesta što će rasteretiti zatvore u Osijeku i Zagrebu.

"Ministarstvo pravosuđa i uprave uvelo je elektronički nadzor za uvjetni otpust, a u tijeku je priprema Pravilnika o načinu izvršavanja istražnog zatvora u domu uz primjenu elektroničkog nadzora što će dodatno rasteretiti kapacitete kaznenih tijela", poručili su.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju