Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Đuro Perica

Preminuo bivši saborski zastupnik i utemeljitelj HDZ-a: "Bio je istinski domoljub neslomljiva duha"

Đuro Perica
Đuro Perica Foto: Goran Mehkek/Cropix
Preminuo je Đuro Perica, rođen 1941. godine. Bio je zastupnik u Hrvatskom Saboru i jedan od utemeljitelja HDZ-a

Preminuo je jedan od utemeljitelja HDZ-a i bivši saborski zastupnik Đuro Perica u 82. godini života. 

Rođen je 1941. godine u Nijemcima. Pučku školu završio je u rodnom mjestu, a gimnaziju u Zagrebu i Vinkovcima. O svojoj rodnoj Slavoniji i Srijemu pisao je i pjesme.

Od njega se Zajednica utemeljitelja HDZ-a oprostila na društvenim mrežama. 

"Umro je naš prijatelj i utemeljitelj HDZ-a. Đuro je svoj život posvetio stvaranju slobodne Hrvatske! Hvala mu i počivao u miru Božjem!" napisali su.

Pročitajte i ovo Nova snimka napada u Ateni - 4 sukob navijača Novi detalji o sukobu navijača: Kod stadiona je bilo 50-ak motora, istražuje se jesu li Boysi bježali na njima

Sućut predsjednika Vlade

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković izrazio je sućut u povodu smrti Đure Perice. ''S dubokim žaljenjem primio sam vijest o smrti g. Perice, istinskog domoljuba, utemeljitelja HDZ-a, bivšeg saborskog zastupnika i važnog sudionika u procesu osamostaljivanja Hrvatske. Nakon montiranog političkog procesa u bivšoj SFRJ proveo je 14 godina svog života zatvoren i podvrgnut mučenjima, a odmah po izlasku na slobodu stavio se na raspolaganje predsjedniku Franji Tuđmanu i hrvatskoj državi.

U Sabor je izabran u tri uzastopna mandata tijekom ključnih, prekretničkih 90-ih godina prošlog stoljeća. Bio je i zamjenik ministra unutarnjih poslova i član najviših tijela HDZ-a, osnivač i 1. predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika, 1. predsjednik Zajednica utemeljitelja HDZ-a Dr. Franjo Tuđman te kasnije njezin počasni predsjednik. U ime HDZ-a i u svoje osobno ime obitelji pokojnog Đure Perice i njegovoj supruzi Jadranki upućujem izraze iskrene sućuti i osobitog poštovanja'', napisao je premijer Plenković.

Sućut izrazio i predsjednik Sabora 

"Gospodina Pericu pamtit ćemo kao istinskog domoljuba neslomljiva duha koji je posvetio svoj život i dao veliki obol stvaranju slobodne i samostalne Hrvatske.

Zbog svojih nacionalnih uvjerenja doživio je strahovite progone i nakon montiranog procesa proveo dugih 14 godina u zatvorima komunističke Jugoslavije. Dolaskom demokratskih promjena u Hrvatskoj bio je jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice, s čije je liste izabran u prvi višestranački Sabor.

Pročitajte i ovo Ilustracija smrtonosno trovanje Progovorila žena čiji je ručak ubio troje ljudi, otkriveni jezivi detalji sa zidova kuće: "Bilo je uznemirujuće"

Svoje političko i javno djelovanje temeljio je na brizi za hrvatske nacionalne interese, a posebno se zalagao za zaštitu i promicanje prava bivših političkih zatvorenika kao predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika", poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene