Glavni urednik Dubrovačkog vjesnika i jedan od najpoznatijih hrvatskih novinara Antun Masle umro je u nedjelju nakon duge bolesti u 66. godini.


Masle je rođen 1956. u Baru, a nakon prvih novinarskih iskustava u dubrovačkom omladinskom listu Laus, zaposlio se u Dubrovačkom vjesniku kao sportski novinar. 

U Slobodnu Dalmaciju prelazi 1988., najprije kao sportski novinar, a potom i ratni reporter s dubrovačkog ratišta, gdje je 1991. i 1992. godine napravio niz reportaža u vremenu najtežeg ratnog stanja.

U političkom tjedniku Globus od 1994. bavi se reportažama s velikih kriznih žarišta u regiji i svijetu, od Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Kosova do sukoba u Albaniji i reportaža o ruskim vojnicima zarobljenim u Čečeniji.

Nakon terorističkog napada na nebodere Svjetskog trgovačkog centra 'Blizanaca' u New Yorku, kao prvi hrvatski novinar izvještava s tzv. 'Ground Zero', a potom prati američku intervenciju u Afganistanu, odakle kao ratni izvjestitelj šalje reportaže za Globus, Jutarnji list i izdanja EPH. Više puta je izvještavao i iz Izraela i Palestine.

U Hrvatskoj radi na istraživanju korupcijskih slučajeva, a radio je i intervjue s poznatim svjetskim političarima i poslovnim ljudima.

Urednikom u informativnom programu Nove TV postaje 2006., a od 2012. godine vraća se u Dubrovački vjesnik, gdje je od 2017. postao glavni urednik. Iste godine dobip je godišnju novinarsku nagradu Slobodne Dalmacije "Miljenko Smoje".

Sućut ministrice Obuljen Koržinek

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je u nedjelju izraze sućuti obitelji i prijateljima u povodu smrti Antuna Masle te istaknula kako je njegovim odlaskom hrvatski medijski prostor izgubio zaštitni znak ratnog reporterstva.

"Profesionalnim i kreativnim pristupom svakoj temi, od unutarnjih do vanjskopolitičkih, analiza i komentara, od gotovo detektivski istraženih afera do najuzbudljivijih ratnih reportaža, Antun Masle svojim je tekstovima privlačio široke krugove čitatelja i ostavio dubok trag na nacionalnoj medijskoj sceni.

Njegovim odlaskom hrvatski medijski prostor izgubio je ne samo zaštitni znak ratnog reporterstva, nego i profesionalca čije je rad utjecao na mnoge mlađe kolege, kojima će, kao i svima koji su ga poznavali u sjećanju ostati kao iznimno drag i dobar čovjek", napisala je ministrica Obuljen Koržinek u brzojavu sućuti kojeg je uputila u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno ime.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju