Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NA ČELU USTANOVE 39 GODINA

Preminula Jelena Brajša, nekadašnja ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preminula je Jelena Brajša, nekadašnja ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Dugogodišnja ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jelena Brajša umrla je u petak, 5. studenoga u 87. godini, izvijestila je u subotu IKA. Pogreb Jelene Brajša bit će u utorak, 9. studenoga u 12,30 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Jelena Brajša je na čelu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije bila od 1966. do 2005. Rođena je 18. kolovoza 1935. u Zagrebu. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Zagrebu. U Beču je 1962. diplomirala socijalni rad. Nakon toga je otišla u Francusku, u Lourdes, gdje je nastavila teološku naobrazbu.

Po povratku u Zagreb 1966., zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Šeper postavio ju je za voditeljicu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Pod njezinim vodstvom, Caritas Zagrebačke nadbiskupije razvio je skrb za napuštenu djecu, za žene u nevolji te za osobe s teškoćama, stare, nemoćne i socijalno ugrožene osobe. Tijekom Domovinskog rata, Brajša je u Caritasu zbrinjavala žene i djecu žrtve rata te u inozemstvu prikupljala novčana sredstva za pomoć stradalima.

Za svoj karitativni i humanitarni rad primila je brojna priznanja u Hrvatskoj i u inozemstvu. Obnašanje dužnosti ravnateljice Caritasa završila je u kolovozu 2005. kad je otišla u mirovinu, navodi se u priopćenju Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Jelena Brajša je 2006. bila usred slučaja Brezovica, u kojem je kuhar iz doma u Brezovici bio osumnjičen i kasnije osuđen za silovanje jednog štićenika doma. Sama Brajša je optužena da kuhara nije prijavila policiji, a i da je skrivala njegov dnevnik u kojem je detaljno opisao silovanje. 2007. je na Županijskom sudu u Zagrebu pravomoćno oslobođena optužbe.

2009. osuđena je na 11 mjeseci zatvora uvjetno uz rok kušnje od četiri godine zbog utaje poreza. Općinski sud je utvrdio kako je Brajša kriva zato što je u razdoblju od 2001. do 2004. izbjegavala plaćati porez i doprinose za zaposlenike Caritasa. Time je državu oštetila za 5,7 milijuna kuna.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene