Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Premijeri Višegradske skupine umanjuju važnost irskog 'ne'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijeri zemalja Višegradske skupine - Češke, Slovačke, Poljske i Mađarske - koji u Pragu sudjeluju na regionalnom susretu na vrhu, izjavili su da irsko odbijanje Ugovora iz Lisabona na referendumu ne bi trebalo dovesti u pitanje proširenje Europske unije, napose ulazak Hrvatske.

'Najnoviji događaji u Irskoj ne bi nipošto trebali biti razlog da se manje radi na proširenju EU-a s partnerima kao što su Hrvatska i druge zemlje', rekao je Poljak Donald Tusk.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna velik skok U Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj rekordni broj zaraza koronavirusom Slika nije dostupna Katastrofalne poplave FOTO Vodeni val se seli središnjom Europom, Beč se sprema za najgore

'Bilo bi jako loše za čitav EU da prevladaju suze i žaljenje zbog Lisabonskog ugovora', rekao je Slovak Robert Fico, ocijenivši da su važnija pitanja sadašnje poskupljenje nafte i hrane.

'Teškoće u ratifikaciji Ugovora ne bi trebale utjecati na proširenje EU-a', dodao je.

'Hrvatska ne smije biti žrtva procesa, sadašnji institucijski ustroj utvrđen Ugovorom iz Nice zapravo ne daje nikakve izglede drugim zemljama nakon Bugarske i Rumunjske', rekao je Čeh Mirek Topolanek.

'Moramo pronaći rješenje koje neće prikrivati postojeće probleme i neće EU-u donijeti novu temeljnu raspravu o reformi ustanova, mislim da to ne bi bilo dobro', rekao je.

Češki liberalni premijer nije htio iznositi nikakva predviđanja o budućnosti Ugovora u svojoj zemlji, istaknuvši da trenutačno sve ovisi o mišljenju Ustavnog suda o tom dokumentu. Isto tako nije htio komentirati izjave češkog predsjednika Vaclava Klausa za kojega je proces ratifikacije Lisabonskog ugovora 'završen'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene