Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Zoran Milanović kazao je na svečanosti u povodu Dana policije da će Hrvatska za dvije godine aplicirati za pristup 'schengenskom prostoru' i time pokazati da je spremna za nove zadatke i izazove.


'Za dvije godine ćemo aplicirati, najprije što možemo, i podnijeti prijavu za procjenu hrvatske sposobnosti za ulazak u schengen', kazao je Zoran Milanović, dodajući da je za primjenu schengenskih pravila važna europska financijska pomoć, ali da ona nije presudna.

'Pomicanjem granice prema jugu i istoku želimo olakšati posao Slovencima i Mađarima, a to nije posao za slabe nego za profesionalce i one koji svakog dana rade na sebi', ocijenio je premijer. Obraćajući se policajcima i njihovim gostima na svečanosti u dvorani Vatroslava Lisinskog Milanović je podsjetio da je hrvatska policija svoju snagu pokazala u Domovinskom ratu iz kojega još uvijek crpi jedinstveno iskustvo.

Ističući da je Hrvatska sigurna zemlja premijer je rekao da 'imamo okolnosti i tradiciju koja nam ide u prilog', ističući da je na policajcima obveza da, uz dobre uvjete i stalno ulaganje u znanje, svoj posao rade na najbolji mogući način.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je da rad policije u protekloj godini najbolje pokazuju statistike prema kojima je zabilježen pad svih kaznenih djela za gotovo devet posto, dok je samo ubojstava u prvih osam mjeseci bilo 26,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.

>> MUP pojasnio kada zapravo prijeti kazna zbog isteka osobne iskaznice

Uz sudjelovanje u međunarodnim akcijama razbijanja krijumčarskih lanaca droge, ljudi i oružja ministar se pohvalio i većim brojem prijavljenih kaznenih djela organiziranog kriminala za čak 186 posto.

Među policijske uspjehe poput rješavanja 'zaboravljenih slučajeva', suradnje s inozemnim kolegama u turističkoj sezone i osiguravanja velikih događaja svrstao je i postavljanje dvojezičnih natpisa u Vukovaru gdje je policija, kako je rekao, 'jasno pokazala da se može prosvjedovati, ali ne i napadati časnu odoru hrvatske policije'.

O uspjesima, ali i reformama u policiji govorio je ravnatelj policije Vlado Dominić, ističući da se će ulaskom u EU očekuje 'dodatni iskorak u izgradnji europskog sigurnosnog sustava'.

'Bili smo dobri učenici svojih europskih partnera, a sada želimo biti jednako dobri učitelji kolegama u regiji', istaknuo je Dominić naglašavajući da je pritom neophodna razmjena stručnjaka i otvorena komunikacija.

Kao i ostali govornici prisjetio se i generacije ratnih policajaca među kojima je bilo 755 poginulih i 3.600 ranjenih, dok se za 31 i dalje traga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Policija, ilustracija 88-godišnjak jurio seoskom cestom 191 km/h, kasnio na cijepljenje: Oduzeli mu vozačku dozvolu i zaplijenili vozilo Predsjednik Zoran Milanović na svečanosti obilježavanja 27. obljetnice Počasno-zaštitne bojne - 3 Milanović poručio vojnicima: "Čuvajte mir, stabilnost i ravnotežu u kojoj će Hrvatska ići naprijed"